Hlavní obsah

Sýrie evakuovala předměstí Damašku

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

Z vyhladovělého damašského předměstí Muadamíja evakuovala armáda tisíce obyvatel. Vojáci uvedli, že ti, kteří zůstanou, budou považováni za nepřátele.

Sýrie evakuovala předměstí Damašku

 
Článek

Armáda tvrdí, že v oblasti už žádní civilisté, kteří se bojů neúčastní, nezůstali. „V Muadamíji jsou teroristické ozbrojené skupiny. Civilisty teď posíláme na bezpečná místa. Za ostatní pak už odpovědnost neneseme, jsou to teroristé,“ řekla ministryně sociálních věcí Kinda Šamatová.

Server BBC ale upozornil, že podle nepotvrzených zpráv tisíce civilistů v obleženém předměstí ovládaném povstalci zůstaly ze strachu ze zatčení.

Foto: Khaled al-Hariri, Reuters

Lidé opouštějí obléhané předměstí Muadamíja

Armáda už několik měsíců obléhá nejméně tři damašská předměstí, která ovládli rebelové.

Z Muadamíje v úterý odešlo 1500 až 1800 civilistů, oznámil Syrský Červený půlměsíc. Některé museli nést na nosítkách. Lidé tvrdili, že měsíce neviděli chléb. Byla jim poskytnuta první pomoc a provizorní útulky, v nichž můžou zůstat až měsíc. Někteří chtějí odejít za svými příbuznými, jiní nemají kam jít.

V Sýrii se válčí dva a půl roku. V listopadu by mohla začít mírová konference, kterou ale chystají USA společně s Ruskem už od jara. Ve středu v rámci příprav na ni jednal se syrským prezidentem Bašárem Asadem zmocněnec OSN a Ligy arabských států Lachdar Brahímí. Setkání trvalo necelou hodinu. Asad po něm prohlásil, že „politické řešení konfliktu souvisí se zastavením podpory teroristickým skupinám”.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Podle agentury Reuters je ohrožen i listopadový termín konání konference, a to kvůli neshodám mezi USA a Ruskem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám