Hlavní obsah

Syn chalífy Islámského státu padl v boji v Sýrii

Homs

Syn vůdce Islámského státu (IS) abú Bakra Bagdádího byl zabit v boji v se syrskými vládními vojsky a ruskými vojáky, uvedla na síti Telegram buňka IS operující v syrské provincii Homs. Hudhajfa Badrí měl zemřít při útoku komanda IS na elektrárnu v syrské provincii Homs, oznámila ve středu BBC.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Abú Bakr Bagdádí

Článek

„Hudhajfa Badrí, Alláh mu budiž milostiv, syn chalífy – ať ho Alláh ochraňuje – byl zabit při operaci proti odpadlíkům a Rusům v tepelné elektrárně ve vijalátu Hims,“ stojí ve zprávě.

Doprovázel ji snímek mladičkého Badrího (narodit se měl v roce 2000 v Samaře), jak drží automat. Podle týdeníku Newsweek zahynul při sebevražedném útoku. Soudí tak z toho, že operace byla označena arabským slovem „inghimásí”, které popisuje útok na nepřátele, často sebevražedný, který má způsobit co největší škody.

Zpráva nebyla potvrzena z jiných zdrojů, ale syrská agentura SANA ve středu informovala o tom, že v oblasti Húly v provincii Homs, kde byly podniknuty vyčišťovací operace, se našly zbraně, které tam zanechali teroristé, a to včetně útočných pušek, improvizovaných náloží a protipancéřových zbraní. Byly používány k útokům na nedaleká města vesnice.

Baghdádí zřejmě naživu

Zpráva se přímo nezmiňuje o osudu samotného šéfa IS Ibrahíma Badrího, známějšího pod jménem abú Bakr Bagdádí, nicméně přání, aby ho Alláh ochraňoval, naznačuje, že je naživu, i když se opakovaně objevovaly zprávy o jeho smrti nebo zranění.

Bagdádí, na jehož hlavu je vypsána odměna 25 miliónů dolarů, o sobě nedal vědět od září 2017, kdy vyzval své příznivce, aby útočili na cíle na Západě a pokračovali v boji v Sýrii a v Iráku. V té době byl už samozvaný chalífát z větší části vyvrácen a udržel jen malé oblasti u Majjadínu a Búkamalu.

Irácká vláda i Rusko oznámily vítězství nad Islámským státem v prosinci. Od té doby však dál pokračují vyčišťovací operace hlavně u syrsko-iráckých hranic. Irák do nich nasadil i letectvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám