Hlavní obsah

Strýce mi roztrhala nálož, popsalo dítě z Mosulu nadvládu islamistů

Strýce mi roztrhala bomba, dědu s babičkou podřízli, bratrance zastřelili. Bojím se letadel, protože mi jedno z nich zabilo tatínka. To jsou výpovědi dětí ze severoiráckého Mosulu, které přežily boje i teror radikálů Islámského státu. Téměř všechny trpí těžkými psychickými poruchami, tvrdí zpráva organizace Save the Children.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Děti trpí těžkými psychickými traumaty.

Článek

Zpráva organizace je založena na výpovědích dětí ve věku sedm až patnáct let. Zažily strach, bolest ze ztráty svých blízkých, týrání, hlad, útěk, skrývání.

„Mají za sebou hororové zážitky. Zhruba 90 procent dětí ztratilo domov, viděly umírat své rodiče, nebo byly zraněné,“ uvedla ředitelka organizace Save the Children pro Irák Ana Locsinová.

Mnohé nemají nikoho, kdo by jim jejich traumata pomohl nést. Jejich výpovědi jsou šokující. „Teta byla u pekaře, když došlo k přepadení a ona přišla o život. Moc se mi po ní stýská a od té doby se pořád bojím,“ popisuje 12letá dívka. Stejně starý chlapec vypráví, jak jeho bratranci nabídli příslušníci Islámského státu cigaretu. Když ji přijal a chtěl odejít, zabili ho střelami do zad.

Desetiletý chlapec popsal, jak přišel o svého strýce. „Byl venku, najednou přiletělo letadlo, shodilo nálož a strýc doslova explodoval,“ řekl.

Foto: Alaa Al-marjani, Reuters

devadesát procent dětí přišlo o někoho ze svých blízkých.

Následky těchto prožitků jsou fatální. Děti trpí symptomy toxického a posttraumatického stresu, depresemi nebo srdečními onemocněními.

Ofenzivu za znovudobytí Mosulu zahájila irácká armáda loni na podzim. Od poloviny června se snaží dobýt Staré město, které je poslední čtvrtí v Mosulu, jež má pod kontrolou Islámský stát. Dobytí Mosulu bude de facto znamenat konec chalífátu na území Iráku. Islamisté ale stále kontrolují oblasti západně a jižně od Mosulu, kde žijí desítky tisíc civilistů.

Z Mosulu podle humanitárních organizací uprchlo za devět měsíců bojů asi 900 tisíc lidí, což je polovina předválečné populace. O život přišly tisíce osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám