Hlavní obsah

Stav izraelského expremiéra Šarona se prudce zhoršil. Selhaly mu ledviny

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Stav bývalého izraelského premiéra Ariela Šarona, který je již osm let v kómatu, se ve středu výrazně zhoršil. Podle mluvčího nemocnice, kde leží, je na pokraji smrti. Selhaly mu ledviny. Podle lékařů je jeho stav kritický a je ohrožen jeho život, napsala BBC.

Foto: Gil Cohen Magen, Reuters

Ariel Šaron

Článek

"V posledních dvou dnech jsme zaznamenali postupné selhávání několika důležitých tělesných orgánů Ariela Šarona, které jsou nezbytné pro jeho přežití," sdělil ve čtvrtek  na tiskové konferenci lékař Zeev Rothstein z nemocnice Šeba. Není na dialýze, jak se spekulovalo, ale zdravotníci mu podávají antibiotika vzhledem k rozsáhlé infekci. "Nemáme z toho dobrý pocit," podotkl.

Mluvčí nemocnice už dříve uvedl podle listu New York Times, že stav 85letého Šarona se prudce zhoršil. Osoba obeznámená s jeho stavem listu sdělila, že se jeho stav začal zhoršovat před měsícem a po operaci musel strávit dva týdny na jednotce intenzívní péče. Jeho stav se pak na krátkou dobu stabilizoval.

„Vypadá to špatně, ale není to otázka hodin,“ řekl další člověk znalý situace, který také hovořil pod podmínkou zachování anonymity.

U postele 85letého Šarona jsou už jeho dva synové, což potvrzuje předpoklady, že rodina se chystá na nejhorší.

Šaron je jedním z nejvýznamnějších izraelských politiků, který vždy dokázal reagovat na změny situace. Je spjat s celou historií izraelského státu, v roce 1948 se zúčastnil války za nezávislost. Účastnil se také bojů za suezské krize, v šestidenní válce, opotřebovávací válce a v jomkippurské válce, kde obklíčil třetí egyptskou armádu a vydobyl si pověst vynikajícího polního velitele.

Po odchodu armády vstoupil do pravicové strany Likud a více než desetkrát byl ministrem, v čele obrany stál za libanonské války v roce 1982.

Přestože až do devadesátých let podporoval výstavbu židovských osad na okupovaných územích, která je v rozporu s mezinárodním právem, když se stal v roce 2001 premiérem, změnil přístup a v roce 2005 nechal přes protesty vyklidit osady v pásmu Gazy, které předal Palestincům.

Stranu Likud opustil a založil novou centristickou partaj Kadima, jenomže v hektické situaci dostal 18. prosince 2005 mozkovou mrtvici. [celá zpráva]

Další ho potkala 4. ledna 2006. [celá zpráva]

Od té doby je v kómatu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám