Hlavní obsah

Spravedlnost neexistuje, porušoval jsem zákon, přiznal bývalý šéf Mossadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv

Bývalý šéf izraelské tajné služby Mossad Efraim Halevy přiznal, že byl při své práci nucen porušovat zákon. V rozhovoru s židovskými vysokoškolskými studenty v Londýně také poznamenal, že nevěří v absolutní spravedlnost. Halevy přitom studoval práva a údajně absolvoval s vyznamenáním.

Foto: Profimedia.cz

Efraim Halevy

Článek

"Taková věc jako absolutní spravedlnost podle mě neexistuje. Někdy je to, co je spravedlivé pro vás, nespravedlivé pro někoho jiného. To si musíme přiznat," řekl Halevy. Při setkání byl nafilmován a záznam z Londýna vysílala izraelská televize.

"Studoval jsem práva a dostudoval s vyznamenáním. Pomohlo mi to naučit se, jak zákon porušovat, což jsem někdy potřeboval. Ano, porušil jsem zákon. Neřeknu vám kolikrát, protože nehodlám strávit zbytek života v cele," řekl Halevy a vyvolal tím hlasitý smích posluchačů.

Spory s Netanjahuem

Halevy se narodil v roce 1934 v Londýně a o čtrnáct let později se s rodinou přestěhoval do Izraele. Práva vystudoval na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě a téměř 30 let pracoval pro tajnou službu.

V minulosti patřil k hlasitým kritikům premiéra Benjamina Netanjahua za jeho postoj k vyjednávání o íránském jaderném programu. Na rozdíl od premiéra židovského státu trvá na tom, že v některých směrech je dohoda dosažená s Íránem užitečná i pro Izrael. [celá zpráva]

Úmluva světových mocností s Islámskou republikou umožnila zrušení protiíránských sankcí výměnou za to, že Írán zpomalí svůj nukleární program.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám