Hlavní obsah

Šíitské milice osvobodily město Baadž, kde se ukrýval Bagdádí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Irácké město Baadž v provincii Ninive v neděli ovládly šíitské milice poté, co odtamtud uprchli v noci na neděli poslední bojovníci z řad hnutí Islámský stát (IS). Město jednu dobu sloužilo jako úkryt chalífy IS abú Bakra Bagdádího.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Šíitské milice osvobodily z rukou IS irácký Baadž nedaleko MosuluVideo: Reuters

 
Článek

Zastřešující Fronta lidové mobilizace, která zahrnuje několik šíitských milicí, v neděli uvedla, že město bylo „zcela osvobozeno“. „Nad budovami byla vyvěšena irácká vlajka,“ oznámila v prohlášení. Irácké společné operační velení oznámilo, že osvobození města podporovaly nálety iráckých letadel.

Město na severozápadě Iráku nedaleko syrských hranic bylo jednou z posledních bašt Islámského státu. Leží na cestě mezi Sýrií a iráckým Mosulem, kde už drží radikálové jen malou oblast starého města.

V Iráku už Islámský stát drží jen město Bukamal, kde se letos také objevil Bagdádí. Podle zdroje citovaného listem The Guardian jel v malé koloně čtyř vozů a na veřejnosti strávil pouze několik okamžiků. Byl vyhublý a shrbený.

Bukamal bude zřejmě dalším městem, na které se v Iráku soustředí irácké vládní síly a Američany vedená koalice. V Sýrii se Američany podporované kurdské milice přiblížily k hlavnímu městu Islámského státu Rakce ze tří stran.

Osvobození Baadže ale vyvolává obavy kvůli posilování vlivu Íránu v oblasti. S prohlášením o jeho dobytí přišel vůdce jedné z milic abú Mahdí Muhandis, který má silné vazby na Teherán. Írán nutně potřebuje udržet cestu, po které by mohl podporovat syrský režim Bašára Asada v Sýrii.

Reklama

Výběr článků

Načítám