Hlavní obsah

Šaron umírá, selhávají mu další orgány

– Tel Aviv

Bývalý izraelský premiér Ariel Šaron bojuje se selháním několika životně důležitých orgánů, oznámili v pátek ošetřující lékaři. Jeho stav se tak ještě zhoršil a pětaosmdesátiletý Šaron, který je osm let v kómatu, umírá.

Foto: David Furst/Files, Reuters

Ariel Šaron na snímku z roku 2005

Článek

„Vypadá to, že situace se nezlepšuje, a my víme, co v takových situacích obvykle nastává,“ citovala agentura Reuters slova lékaře Zeeva Rotsteina, který na dotaz, zda jsou to poslední dny expremiéra, odpověděl: „Osobně si myslím, že ano.“

O Šarona se starají v nemocnici nedaleko Tel Avivu. U lůžka jsou oba jeho synové a úřady se už podle Reuters připravují na státní pohřeb.

Už ve čtvrtek lékaři oznámili, že pacientovi selhaly ledviny. [celá zpráva]

Šaron je v kómatu od druhé mrtvice, která ho postihla v lednu 2006.

Ariel Šaron (narozen 26. února 1928) je jedním z nejvýznamnějších izraelských politiků, který vždy dokázal reagovat na změny situace. Je spjat s celou historií izraelského státu, v roce 1948 se zúčastnil války za nezávislost. Účastnil se také bojů za suezské krize, v šestidenní válce, opotřebovávací válce a v jomkippurské válce, kde obklíčil třetí egyptskou armádu a vydobyl si pověst vynikajícího polního velitele.
Po odchodu z armády vstoupil do pravicové strany Likud a více než desetkrát byl ministrem, v čele obrany stál za libanonské války v roce 1982.
Přestože až do 90. let podporoval výstavbu židovských osad na okupovaných územích, která je v rozporu s mezinárodním právem, když se stal v roce 2001 premiérem, změnil přístup a v roce 2005 nechal přes protesty vyklidit osady v pásmu Gazy, které předal Palestincům.
Stranu Likud opustil a založil novou centristickou partaj Kadima, v hektické situaci dostal 18. prosince 2005 první mozkovou mrtvici. O pár dnů později následovala druhá, po níž upadl do kómatu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám