Hlavní obsah

Radikální sunnité se přiznali k vraždě 32 iráckých policistů

Novinky, ČTK, Virginian News

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Radikální sunnitská skupina navázaná na teroristickou síť al-Kajda zveřejnila v neděli na internetu video zachycující popravu 18 unesených pracovníků vládních bezpečnostních sil. Také se přiznala k vraždě čtrnácti policistů z Diválije. Všechny zabila v odvetě za údajné znásilnění sunnitské ženy. Vraždy dále zostřily sektářské napětí v zemi.

Článek

"Chtěli bychom vyjasnit, že zde došlo k nedorozumění, poněvadž někteří lidé se domnívali, že oněch 18 zajatých mužů, na jejichž propuštění jsme stanovili podmínky, pocházelo ze stejné skupiny jako těch 14 (policistů)," píše se v prohlášení organizace. "Ujišťujeme všechny, že se jedná o různé skupiny, a že členové obou byli zabiti," dodává komuniké radikálů. Celkem tedy zavraždili 32 policistů. Čtrnáct obětí bylo nalezeno už v pátek. [celá zpráva]

Tříminutová videonahrávka, jejíž věrohodnost se nepodařilo potvrdit, byla zveřejněna na webových stránkách, které používá irácký islámský stát, jenž sunnitští radikálové vyhlásili ve střední části Iráku .

Chladnokrevná poprava

Záznam ukazuje 18 mužů, z nichž někteří mají na sobě uniformy irácké armády, se zavázanýma očima a rukama spoutanýma za zády. Muži jsou vyrovnáni do tří řad, ti v první řadě klečí. Maskovaní ozbrojenci na ně míří ručními zbraněmi. V pozadí se ozývají mužské hlasy, které opakují v arabštině: "K vašim službám, sestro." Jasně to ukazuje, že jde o odvetu za údajné znásilnění dvacetileté sunnitky. Poté jsou rukojmí klečící u citrusového háje dvěma muži zastřeleni z bezprostřední blízkosti ranami do zátylku. Oběti padají čelem k zemi. 

Únosci neupřesnili, kdy bylo zmíněných 18 mužů z provincie Dijála vzato jako rukojmí. V časnějších sobotních hodinách ale skupina v prohlášení na internetu sdělila, že 14 iráckých policistů, jejichž těla byla nalezena v pátek v Bagdádu, nepatřilo do uvedené skupiny 18 unesených bezpečnostních činitelů.

Odveta za údajné znásilnění

V komuniké organizace konstatuje, že její soud nařídil usmrcení 18 bezpečnostních pracovníků, protože vláda premiéra Núrího Málikího nesplnila požadavky únosců. Ti požadovali do 24 hodin od pátečního zveřejnění únosu na internetu vydání policistů, kteří 18. února ženu v Bagdádu minulý měsíc znásilnili. Irácký premiér Núrí Málikí ale označil znásilnění za vyfabulované. [celá zpráva] List New York Times ale citoval výpověď sestry, která ji vyšetřovala. Ta u ženy nalezla stopy fyzického a sexuálního násilí.

Dalšími oběťmi sektářského násilí se v sobotu stalo šest mužů z jedné sunnitské rodiny. Byli zabiti, protože se účastnili akce směřující k usmíření sunnitů se šíity. [celá zpráva]

Irán a Saudové proti sektářskému násilí

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád a saúdskoarabský král Abdalláh na své sobotní schůzce v Rijádu slíbili, že budou bojovat proti šíření násilností mezi vyznavači šíitské a sunnitské větve islámu na Blízkém východě. Podle nich právě sektářské násilí dnes představuje největší nebezpečí pro tento region.

Irácký premiér, šíita Núrí Málikí, v neděli řekl, že do dvou týdnů oznámí dlouho očekávanou přestavbu vlády. Avizoval rovněž "změny v ministerských strukturách", ani v jednom případě však neuvedl žádné podrobnosti.

Reklama

Související články

V Iráku našli těla 14 zabitých policistů

Irácké úřady v pátek nalezly u Bákuby čtrnáct těl policistů z provincie Dijála, kteří byli pohřešováni od čtvrtka. Zatím není jasné, zda je skutečně usnesli...

Výběr článků

Načítám