Hlavní obsah

Rada bezpečnosti OSN vyzvala k příměří v Gaze, obětí je přes pět set

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Rada bezpečnosti OSN po mimořádném zasedání vyjádřila v noci na pondělí vážné obavy z eskalace násilí a růstu počtu obětí v konfliktu v Gaze. Zopakovala svoji výzvu k okamžitému zastavení bojů. Ty si za necelé dva týdny vyžádaly už přes pět set obětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelská armáda operuje u hranic s GazouVideo: Reuters

 
Článek

„Členové Rady bezpečnosti vyjádřili vážné znepokojení nad rostoucím počtem obětí. Vyzvali k okamžitému ukončení válečného stavu," řekl rwandský velvyslanec při OSN Eguene Gasana novinářům po dvouhodinové mimořádné schůzi 15členného výboru svolaného na žádost Jordánska.

Gasana také zdůraznil nutnost dodržovat mezinárodní konvence, a zejména chránit civilisty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pohřeb třinácti členů jedné palestinské rodiny, jejich dům zasáhla izraelská bombaVideo: Reuters

Podle palestinského ministerstva zdravotnictví citovaného BBC si izraelská operace proti hnutí Hamás vládnoucímu v pásmu Gazy vyžádala zatím 501 oběť. Zraněno bylo 3135 osob. Počet obětí tak překonal počty z podobné operace Lité olovo z přelomu let 2008 a 2009. Podle OSN asi 83 000 obyvatel Gazy ztratilo své domovy.

Nejtvrdší byly boje v neděli, kdy zahynulo přes sto Palestinců a třináct izraelských vojáků. Celkem padlo přes víkend 18 příslušníků izraelských obranných sil. Jsou mezi nimi i dva Američané.

Další ostřelování

Dvacet mrtvých si vyžádaly jen pondělní útoky. Patnáct je jich z jihu pásma, uvedlo palestinské ministerstvo zdravotnictví. Izraelské tanky v pondělí ráno ostřelovaly cíle v pásmu Gazy, při leteckém útoku zemřela jedna žena.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Palestinský záchranář ve městě Sadžajá, kde během neděle zemřelo nejvíc lidí.

Agentury také hlásí další objevená mrtvá těla po nedělních střetech. Při ostřelování čtvrti Gazy Sadžajá zahynulo 60 lidí. Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás to označil za masakr. Izraelské útoky podle něj představují zločiny proti lidskosti. [celá zpráva]

Do Izraele v pondělí tunely pronikla dvě komanda palestinských radikálů. Vojenské křídlo hnutí Hamás, Brigády Izzudína Kásama ráno oznámily operaci za „nepřátelskou linií", tedy v Izraeli. Podle jejich prohlášení jde o odvetu za nedělní útoky na předměstí Gazy. Izraelští vojáci všech jejich deset členů zastřelili. Obyvatelé vesnic a kibuců v blízkosti severní hranice pásma dostali pokyn nevycházet z domovů.

Izrael obhajuje vojenské akce

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ale trvá na pokračování operace s tím, že je nutné zajistit dlouhodobě bezpečí Izraele, protože Hamás vždy všechna příměří zatím porušil. Podle něj je Sadžajá jedním z míst, kde se soustředí palestinští teroristé.

Zdůraznil, že Izrael obyvatele vyzýval, aby odešli, ale oni výzvy neuposlechli, protože jim Hamás řekl, aby zůstali. Podle něj tak posloužili jako živé štíty: „Hamás je odpovědný za eskalaci. Je zodpovědný za škody, které postihly Palestince.”

CNN řekl, že operace skončí záhy, ale neuvedl kdy.

Reklama

Výběr článků

Načítám