Hlavní obsah

Rada bezpečnosti OSN vyzvala k okamžitému ukončení bojů v Gaze

New York
Aktualizováno

Rada bezpečnosti OSN vyzvala k okamžitému a bezpodmínečnému humanitárnímu příměří v pásmu Gazy. Prohlášení v pondělí ráno jednomyslně schválilo všech jejích patnáct členů na mimořádném zasedání.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Palastinci míjejí zraněného osla v poničeném Bajt Hanúnu

Článek

Rada bezpečnosti se sešla na začátku dne, kdy muslimové začínají slavit konec postního měsíce ramadánu - svátek Íd al-fitr, poznamenala agentura AP. Všechny dosavadní snahy o dosažení příměří zatím selhaly. Jordánský návrh přijala.

V prohlášení Rady se mluví o tom, že příměří umožní dodávku nutně potřebné pomoci pro obyvatele Gazy, které v oblasti uvěznily boje. Dokument rovněž vyzývá obě strany konfliktu, aniž by jmenoval Izrael a Hamás, aby „přijaly a dodržovaly humanitární příměří v období svátku Íd al-fitr a po něm”. Také se mají snažit „dosáhnout trvalého příměří založeného na návrhu Egypta”.

Konflikt trvá už 21. den. Vyžádal si životy nejméně 1035 Palestinců včetně 236 dětí a mladistvých a 46 Izraelců. Šestnáct Palestinců zahynulo během neděle.

Izrael už omezil svoje vojenské aktivity, pokračuje v ničení tunelů, ale střelbou bude prý odpovídat jen na útoky Hamásu. Zřejmě tak reagoval na noční telefonát amerického prezidenta Baracka Obamy izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi.

Po relativně klidné noci ale ráno v Aškelonu zazněl protiletecký poplach. Raketa dopadla do otevřeného prostoru. V neděli bylo na Izrael vypáleno na 60 raket a minometných granátů.

Americký ministr zahraničí John Kerry i šéf OSN Pan Ki-mun pobývali v uplynulých dnech v oblasti Blízkého východu a snažili se prosadit sedmidenní příměří, prozatím neúspěšně. Hamás si klade podmínku ukončení blokády pásma Gazy, Izrael chce zase zničit všechny tunely a raketovou výzbroj Hamásu. Odmítl proto návrh sedmidenního příměří předložený americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym. Sice ho nenutil k okamžitému stažení, ale neumožnil by mu během příměří ničit tunely.  [celá zpráva]

Izrael v sobotu přijal prodloužení příměří o 24 hodin, když však z Gazy začaly vylétat opět rakety, obnovil bojové operace.

V neděli Hamás vyhlásil 24hodinové příměří, které sám nedodržoval. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám