Hlavní obsah

Hamás vyhlásil jednodenní příměří, sám je porušuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gaza
Aktualizováno

Palestinské hnutí Hamás v neděli vyhlásilo 24hodinové příměří. Platit mělo od dvou odpoledne místního času (13:00 SELČ), uvedla to agentura DPA. Ostřelování Izraele raketami ale dál pokračuje, uvedla izraelská média.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Civilisté se v Gaze vracejí do zničených čtvrtí, kolem jezdí tankyVideo: Reuters

 
Článek

„V reakci na intervenci OSN a s ohledem na situaci našeho lidu a vzhledem ke svátku Íd al-fitr (jímž končí ramadán) bylo dosaženo dohody s (dalšími) palestinskými frakcemi na podpoře 24hodinového příměří, které začne platit v neděli ve dvě odpoledne,“ řekl mluvčí hnutí Hamás Samí abí Zuhri podle izraelského listu Ha´a rec.

Žádost o příměří předal izraelské straně vyslanec OSN Robert Serry. Očekávalo se, že Izrael bude o příměří jednat odpoledne za setkání bezpečnostní rady.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ale uvedl, že Hamás porušuje i vlastní příměří. Na Izrael dopadají dále rakety. „Hamás nedodržuje ani příměří, které sám vyhlásil, střílí na nás teď, když tady hovoříme," řekl premiér, když návrh odmítl.

Foto: ČTK/AP

Rodina v troskách domu na severu pásma Gazy

Obdobný návrh OSN na jednodenní prodloužení stávajícího příměří Hamás v sobotu odmítl, což vedlo k obnovení izraelské operace Ochranné ostří. V sobotu přitom Izrael souhlasil s prodloužením příměří o 24 hodin, jenomže v noci byly vystřeleny další rakety a minometné granáty z pásma Gazy, které si vyžádaly život jednoho izraelského vojáka. Proto Izrael v plném rozsahu obnovil vojenské akce.  [celá zpráva]

Rakety vystřeluje kromě Hamásu ještě radikálnější Islámský džihád.

Kerryho návrh na delší příměří Izrael odmítá 

Izraelský list Ha´arec v neděli zveřejnil izraelské výhrady k pátečnímu plánu amerického ministra zahraničí Johna Kerry na sedmidenní příměří, které mělo platit nejpozději od neděle večer.

Ha´arec napsal, že když si v pátek Kerryho návrh přečetli členové bezpečnostního kabinetu a premiér Benjamin Netanjahu, nevěřili svým očím a někteří byli v šoku. Kabinet pak jednomyslně hlasoval proti návrhu.

Podle Ha´arecu se v něm klade důraz na "ochranu životů civilistů, ukončení útoků vedených v pásmu Gazy a z něj, na úsilí dosáhnout trvalého příměří a vyřešení krize. Návrh ale nebere ohled na bezpečnostní požadavky Izraele a nepožaduje demilitarizaci pásma Gazy. Nepočítá se v něm podle izraelského listu ani s tím, že Izraelci budou i v době sedmidenního příměří moci dále ničit tunely, které Hamás vybudoval pod hranicí pásma do Izraele, i když nebudou nuceni se z pásma stáhnout.

Izraelci také kritizují, že v Kerryho návrhu převzalo roli dohlížitele nad dodržováním podmínek Turecko a Katar, tedy země, které mají blízko k Hamásu. Egypt jej nepodpořil, z jednání o příměří se stáhl poté, co řekl, že ani jedna ze stran ho nechce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám