Hlavní obsah

Příměří v Jemenu vydrželo jen pár minut

– Hudajdá

Složitě domluvené příměří v jemenském přístavu Hudajdá bylo porušeno jen pár minut poté, co začalo platit v pondělí o půlnoci (22:00 SEČ). Vzbouření šíitští Húsíové začali krátce po půlnoci ostřelovat provládní síly ve východní části města. Provládní zdroj řekl agentuře AFP, že boje ani pak neutichly a dál pokračují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jemenem otřásají tvrdé bojeVideo: Reuters

 
Článek

Pod tlakem Spojených států se podařilo příměří domluvit ve čtvrtek na rozhovorech vedených ve Stockholmu mezi zástupci vlády a vzbouřenců pod patronací OSN.

Příměří mělo zajistit, že klíčový přístav Hudajdá, přes který proudí pomoc do oblastí ovládaných vzbouřenci, zůstane otevřený a odvrátí se hrozba hladomoru. Přes přístav proudí potravinová pomoc pro dvě třetiny Jemenců, kteří jsou zcela závislí a dodávkách jídla, léků a paliv z ciziny.

Foto: Abduljabbar Zeyad, Reuters

Ulice v přístavu Hudajdá

Kvůli střetům však nezačalo platit ani v pátek a domluvilo se, že vstoupí v platnost v úterý, uvedla BBC.

Od léta na přístav útočí vládní síly podporované arabskou koalicí vedenou Saúdskou Arábií.

Foto: Abduljabbar Zeyad, Reuters

Jemenec si nese pytel se zrním z potravinové pomoci

Pomoc potřebuje v Jemenu tři čtvrtiny populace, což činí 22 milionů lidí, přičemž 16 milionů nemá přístup k pitné vodě, což zvyšuje výskyt epidemií, zejména cholery, uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Podle něj hrozí hlad v Jemenu hlad 14 milionům občanů. Vážnou podvýživou trpí 1,3 milionu jemenských dětí, přičemž 85 000 jich zřejmě již skonalo.[celá zpráva]

Foto: Abduljabbar Zeyad, Reuters

Hlídká Húsíů v Hudajdá s kulometem

Skoro čtyři roky dlouhá válka si podle nezávislé organizace ACLED vyžádala 56 000 mrtvých. OSN uvádí 10 000, ale bilanci už několik let neaktualizuje. Domovy musely opustit dva miliony Jemenců

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám