Hlavní obsah

Příměří v Gaze? Čeká se na Hamás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teroristické hnutí Hamás pravděpodobně do dvou dnů odpoví na nejnovější návrh dohody o příměří a propuštění rukojmích zadržovaných v Pásmu Gazy, který tento týden daly dohromady Katar společně s Egyptem. S odkazem na zdroj přímo zapojený do vyjednávání o tom informuje nejstarší izraelský deník Ha'arec.

Foto: Profimedia.cz

Plakáty v Jeruzalémě připomínající stále uvězněné izraelské rukojmí v Pásmu Gazy

Článek

Zdroj Ha'arecu přitom uvedl, že odpověď Hamásu přímo rozhodne o tom, zda bude možné dohodu rychle dokončit. Upozornil ale, že rozdíly v postojích obou válčících stran zůstávají „dramatické“.

Izraelští vyjednavači složení z představitelů armády a tajných služeb Šin Bet a Mossad katarským a egyptským zprostředkovatelům sdělili, že Izrael je ochoten být výrazně pružnější v otázce, kolik Palestinců se může vrátit do severní části Pásma Gazy. Hamás dosud požadoval, aby se mohli vrátit všichni obyvatelé oblasti, připomíná Ha'arec.

„Obě strany jsou si velmi vzdálené. Budeme muset počkat na reakci Hamásu, abychom zjistili, zda hodlá dohodu realizovat, protože až dosud odmítal slevit ze stanovisek, která Izrael není ochoten akceptovat,“ uvedl podle izraelského deníku jeden ze zahraničních diplomatů.

Země odsuzují zabití humanitárních pracovníků při izraelském náletu. Sunak volal Netanjahuovi

Svět

Izrael totiž už dříve uvedl, že nebude souhlasit s požadavkem Hamásu na zrušení bezpečnostních kontrolních stanovišť, která mají zajistit, aby se do severní části Gazy nedostali právě bojovníci Hamásu a nepropašovali tam zbraně. Tím by totiž Izraelci umožnili teroristům, aby se tam znovu usadili, a násilí by se opět rozhořelo i tam.

Šéf Hamásu možná ani o příměří nestojí

Izraelské zdroje nedávno upozornily, že vláda ztratila významnou páku nátlaku na Hamás, když souhlasila s výrazným zvýšením humanitární pomoci Gaze, což byl jeden z hlavních požadavků Hamásu v posledních měsících.

Jeden ze zdrojů zapojených do rozhovorů uvedl, že není vůbec jasné, zda má vůdce Hamásu v Gaze Jahjá Sinvár vůbec zájem na uzavření dohody. Jiný diplomatický zdroj vyjádřil obavy, že pokud nebudou rozhovory ukončeny v nadcházejícím týdnu, tedy před koncem ramadánu, bude těžké uzavřít jakoukoli dohodu podobného rozsahu, jako je ta, o které se nyní jedná.

Teroristické hnutí Hamás zaútočilo na jižní Izrael v sobotu 7. října. Během útoku teroristé povraždili na 1200 lidí, převážně civilistů, a dalších přes 260 unesli do Pásma Gazy. Zhruba 130 z nich je stále zadržováno, izraelské úřady odhadují, že nejméně několik desítek z nich je již po smrti.

Izraelci hlásí zabití důležitého velitele Hizballáhu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám