Hlavní obsah

Při leteckém útoku na uprchlický tábor zemřelo 17 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ammán

Při náletu na syrský uprchlický tábor u jordánských hranic zemřelo v úterý 17 lidí, uvedli syrští vzbouřenci podle televize Al-Džazíra. Dalších padesát osob bylo zraněno. Z útoku obvinili Rusko. Podle vzbouřenců jde o první ruský útok na oblast. Nic však nepotvrzuje, že skutečně útočily ruské vzdušné síly.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské stíhačky údajně zasáhly uprchlický tábor na syrsko-jordánské hraniciVideo: Reuters

 
Článek

Vzbouřenci zveřejnili video z náletu, kde je vidět dým po explozích, ale není vidět žádný z útočících letounů. Syrské vládní síly, jejichž aktivita v posledních týdnech silně vzrostla, mají ve výzbroji také ruská letadla.

K útoku došlo v poledne, řekl mluvčí místní frakce Svobodné syrské armády Saíd Saíf Kalamuni. Podle něj byl nálet podniknut poblíž tábora Hadalat. Nálet agentuře Reuters potvrdil i jeden západní diplomat s tím, že prvotní informace skutečně uváděly, že útočili Rusové.

Podle místních aktivistů byl tábor napaden, protože někteří členové rodin v táboře bojují v Američany podporované skupina Asúd Šarkíj, napsala Al-Džazíra.

V aridní oblasti na jihu Sýrie jsou dva tábory, kde žije asi 60 000 lidí. Jordánsko jim neumožnilo vstup na své území z bezpečnostních důvodů. V táborech panuje hlad, protože Jordánsko neumožňuje vstup ani humanitárním pracovníkům.

Když ošetřovali jedno ze zraněných dětí, křičel jeden z mužů „Alláhu akbar, ruské nálety cílí na tábor rodin na hranici. Čeho špatného se to dítě dopustilo? Ruská letadla, vrazi, bůh nám pomoz.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám