Hlavní obsah
Online

Začala nová fáze války, uvedl izraelský ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Izraelská armáda v noci na sobotu zahájila rozsáhlou pozemní akci v Pásmu Gazy. Mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) uvedl, že se jí účastní izraelská pěchota, dělostřelectvo i letectvo. Během nočního útoku se podle IDF Izraeli podařilo zneškodnit šéfa vzdušných sil teroristického hnutí Hamás Abu Raffu, který se významně podílel na masakrech ze 7. října.

Záznam: Záběry na Pásmo Gazy Video: Novinky

 
Článek

Místní obyvatelé uvedli, že v noci docházelo k nepřetržitému bombardování východní části Pásma Gazy.

Podle listu Ha'arec Izrael v noci na sobotu zaútočil na východě Pásma Gazy mimo jiné na uprchlický tábor Džabalíja nebo města Bajt Hánún a Bajt Lahíja. Výbuchy se ovšem ozvaly i v centrální části nebo na jihu Gazy. Teroristická hnutí Hamás a Islámský džihád oznámila, že bojovala s izraelskými jednotkami na severu Gazy.

Útok z noci na sobotu avizoval Izrael už v pátek večer. Mluvčí IDF Hagari o tom informoval na síti X, kde uvedl, že se izraelská armáda chystá rozšířit pozemní výpady do Gazy, kde se zaměří na „podzemní cíle“ a další „teroristickou infrastrukturu“.

V sobotu odpoledne izraelský ministr obrany Jo'av Galant hovořil o začátku nové fáze války.

Reportáž byla ukončena

On-line reportáž byla ukončena. Další informace k situaci v Izraeli a Palestině vám přineseme v nedělním zpravodajství.

Jednání mezi Izraelem a Hamásem za zprostředkování Kataru pokračují

Jednání mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás za zprostředkování Kataru pokračují navzdory vystupňování izraelských útoků na Pásmo Gazy. Agentuře Reuters to v sobotu sdělil zdroj obeznámený s rozhovory, jejichž cílem je zmírnění konfliktu. Rozhovory nebyly přerušeny, ale probíhají „mnohem pomalejším tempem“ než před eskalací, řekl zdroj, který si vzhledem k citlivosti záležitosti přál zůstat v anonymitě.

Katar, který je bohatým producentem zemního plynu, vede otevřený dialog s Izraelem i s Hamásem. Výsledkem těchto kontaktů dosud bylo propuštění čtyř rukojmích zadržovaných palestinským hnutím - dvou izraelských žen a dvou Američanek.

Katarští zprostředkovatelé naléhají na Hamás, aby urychlil tempo propouštění rukojmích, aniž by očekával izraelské ústupky, napsal tento týden Reuters s odkazem na své zdroje.

Netanjahu: Válka bude obtížná a dlouhá

Izraelský premiér Netanjahu v sobotu večer prohlásil, že stávající pozemní operace je druhou fází války uvnitř Pásma Gazy, která bude obtížná a dlouhá. Ministr obrany Joav Galant řekl, že Izrael nemá zájem na rozšiřování války, ale je připraven na všech frontách. Armáda podle něj Hamásu zasazuje těžké rány.

Jako jeden z cílů izraelské operace označil šéf generálního štábu Herci Halevi záchranu rukojmích, které stále zadržuje Hamás. Učiníme, co můžeme, abychom rukojmí dostali zpátky, řekl Halevi podle Reuters. Hamás zadržuje asi 229 rukojmích.

Právě pozemní ofenziva podle Netanjahua může pomoci k jejich návratu. I během pozemní operace podle premiéra pokračují kontakty usilující o propuštění osob zadržovaných Hamásem. Galant podotkl, že čím větší tlak je vyvíjen na Hamás, tím větší je šance na návrat rukojmích.

Netanjahu k rodinám: Uděláme vše pro to, aby rukojmí byli propuštěni

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se za přítomnosti své manželky Sáry v sobotu večer setkal se zástupci rodin, jejichž členové jsou držení Hamásem jako rukojmí v Pásmu Gazy.

Předseda izraelské vlády sice neučinil žádné závazné prohlášení, nicméně příbuzné ujistil, že jeho kabinet „udělá vše, co je možné, aby se (rukojmí) vrátili domů“.

Příbuzní rukojmích od rána demonstrovali za propuštění svých blízkých v centru Tel Avivu a domáhali se osobní schůzky se špičkami izraelské politiky. Po Netanjahuovi by je měl v neděli přijmout také ministr obrany Jo'av Galant.

Podle posledního údaje izraelské armády je rukojmích celkem 229. Čtyři z nich již Hamás propustil.

Izrael: K dosažení našich válečných cílů je pozemní operace nezbytná

Izraelská armáda přechází k nové fázi boje s islamistickým hnutím Hamás, v Pásmu Gazy nyní operují izraelské pozemní síly. V sobotu večer to ve čtyřminutovém projevu řekl náčelník generálního štábu izraelské armády Herci Halevi. Dosažení cílů války podle něj vyžaduje pozemní operaci.

„Tato válka má své fáze a dnes přecházíme k další z nich. Naše síly v současnosti v Pásmu Gazy operují na zemi,“ cituje Haleviho agentura Reuters.

Šéf armády také řekl, že na straně nepřítele jsou stovky mrtvých a byla také zničena jeho infrastruktura. Tyto informace však není možné nezávisle ověřit.

Jako jeden z cílů izraelské operace označil šéf generálního štábu záchranu rukojmích, které stále zadržuje Hamás. Učiníme, co můžeme, abychom rukojmí dostali zpátky, řekl Halevi.

Borrell: Dění v Pásmu Gazy je proti mezinárodnímu humanitárnímu právu

Josep Borrell, vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnost, v sobotu navečer uvedl, že „za situace úplné blokády a izolace (…) v Pásmu Gazy zahynulo příliš mnoho civilistů včetně dětí. To, co se děje, je proti mezinárodnímu humanitárnímu právu“. Dodal, že je absolutně nezbytné přestat s násilnostmi a umožnit přísun humanitární pomoci.

Borrell, národností Španěl, je prvním vysoce postaveným politikem z EU, který po zesílení izraelského bombardování vydal takto silné prohlášení. Španělsko zastává od počátku konfliktu rezervovaný vztah k Izraeli a v pátek hlasovalo v OSN pro přijetí rezoluce vyzývající k příměří a umožnění dodávek humanitární pomoci do Gazy.

Egypt obvinil Izrael, že brání přísunu humanitární pomoci do Pásma Gazy

Podle humanitárních organizací se do Izraelem ostřelovaného Pásma Gazy dosud dostala jen malá část potřebné pomoci. Jedinou vstupní branou pro kamiony naložené vodou, potravinami a zdravotnickým materiálem je hraniční přechod Rafáh mezi Egyptem a Pásmem Gazy. Palivo Izrael do oblasti nepouští.

Nyní se však byť i tenký proud pomoci zastavil a egyptské ministerstvo zahraničí z toho v sobotu odpoledne obvinilo Izrael. „Přeprava pomoci do Pásma Gazy nyní čelí velkým logistickým překážkám na izraelské straně,“ uvedli Egypťané.

Izrael stahuje své diplomaty z Turecka v reakci na Erdoganovy výroky

Izraelský ministr zahraničí v sobotu navečer oznámil, že židovský stát stahuje své diplomaty z Turecka. Stalo se tak jen asi dvě hodiny poté, co turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v projevu ke statisícové propalestinské demonstraci v Istanbulu označil izraelské vojenské akce v Pásmu Gazy za „masakry“ a Stát Izrael nazval „válečným zločincem“.

Guterres přicestoval do Kataru, poděkoval za úsilí o propuštění rukojmích

Generální tajemník OSN Antonio Guterres jednal v sobotu odpoledne s premiérem Kataru Muhammadem bin Abdarem Rahmánem Sáním a tamním ministrem zahraničí. Oběma poděkoval za „neúnavnou snahu při zprostředkování pokusů o propuštění rukojmích v Gaze“. O schůzce informovala katarská televize al-Džazíra.

Guterres též vyjádřil politování nad „nebývalou eskalací bombardování, která podrývá humanitární snahy“.

Vztahy mezi vedením OSN a Izraelem se v posledních dnech silně zhoršily poté, co Guterres mj. řekl, že stávající konflikt „nevznikl ve vakuu“ a že Palestinci žijí desetiletí „v dusivé okupaci“.

Reportér Novinek natáčel na hranici Izraele a Pásma Gazy

Na hranici Izraele a Pásma GazyVideo: Jan Husár, Novinky

Reportér Novinek Ján Husár natáčel v sobotu nedaleko izraelského města Sderot, jehož centrum leží jen 4 kilometry od hranice s Pásmem Gazy. Touto oblastí v noci projely desítky izraelských tanků. Pozemní síly izraelské armády v Pásmu Gazy provádějí vojenské operace, které podle mluvčího Daniela Hagariho mají za cíl „zničit teroristickou infrastrukturu Hamásu“.

Protože Izrael již v pátek deaktivoval veškeré komunikační kanály v Pásmu Gazy, z oblasti je z posledních hodin jen velmi málo ověřených informací. Sporadičtí svědci mluví o „totálním chaosu“ a velkém množství civilních obětí.

Příbuzní rukojmích se domáhají schůzky s Netanjahuem

Příbuzní lidí zadržovaných hnutím Hamás v Pásmu Gazy se v sobotu shromáždili na centrálním náměstí v Tel Avivu a žádají okamžitou osobní schůzku s premiérem Benjaminem Netanjahuem, ministrem obrany Jo'avem Galantem a dalšími členy tzv. válečného kabinetu. „Čas pro naše milované se krátí,“ stojí na jednom z transparentů.

Podle pátečního upřesnění ze strany izraelské armády zadržuje hnutí Hamás v Pásmu Gazy 229 rukojmích. Jedná se o občany Izraele i dalších států. Hamás dosud propustil čtyři rukojmí. Jednání o osvobození dalších se vedou za zprostředkování Kataru, jehož politické špičky v minulých dnech naznačovaly, že rozhovory jsou na dobré cestě.

Tím, že Izrael v noci na pátek podle všeho zahájil masivní pozemní operaci, se však naděje na propuštění rukojmích snižuje.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Příbuzní rukojmích se shromáždili v Tel Avivu

Izraelský ministr obrany: Začala nová fáze války

Izraelský ministr obrany Jo'av Galant v sobotu odpoledne řekl, že „izraelská armáda se posunula do nové fáze války“. Pozemní operace v Pásmu Gazy podle něj potrvá do odvolání.

OSN: Izraelská pozemní operace bude mít katastrofální důsledky, zemřou tisíce civilistů

Volker Türk, šéf Úřadu Vysokého komisaře OSN pro lidská práva, v sobotu řekl, že „velkoplošná pozemní operace v Pásmu Gazy má potenciál tisíců mrtvých civilistů“ s tím, že bude mít „katastrofální důsledky“. Ve svém vyjádření zmínil kontext 56 let trvající okupace a „způsob, jakým byly až doposud vojenské operace vedeny“.

Podle gazského ministerstva zdravotnictví ovládaného hnutím Hamás dosud v Pásmu Gazy přišlo o život v důsledku izraelských náletů asi 7700 lidí. Číslo není možné nezávisle ověřit.

V Londýně se opět koná masový pochod demonstrantů za Palestinu

Do londýnských ulic v sobotu opět vyrazily desítky tisíc lidí požadujících zastavení izraelského bombardování Pásma Gazy a vznik svobodné Palestiny. Minulou sobotu se v Londýně sešlo na podporu Palestinců podle policie na 100 000 osob, dnes organizátoři očekávají stejnou či ještě větší účast.

Lidé vyšli demonstrovat s palestinskými vlajkami či s transparenty typu „Zastavte válečné zločiny“, „Svobodu Palestině“ či „Zastavte masakry v Gaze“. Někteří podle deníku Daily Mail volali, že „Izrael je teroristický stát“. Londýnská policie hlídkuje mj. před izraelskou ambasádou.

Foto: Jordan Pettitt, ČTK/AP

Propalestinští demonstranti v centru Londýna

Na demonstraci v britské metropoli se objevila i žena s transparentem, na němž za válečné zločiny označila chování Izraele v Pásmu Gazy, masakr palestinské vesnice Dajr Jasín v roce 1948 provedený izraelskými extremisty, vyhlazení francouzské obce Oradour v roce 1944 nacisty stejně jako vyhlazení českých Lidic v roce 1942.

Přesuňte se na jih, dochází vám čas, prohlásil Hagari

Tiskový mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) Daniel Hagari zopakoval obyvatelům Pásma Gazy, aby se v rámci jejich bezpečí přesunuli na jih. Tentokrát k tomuto doporučení však uvedl, že jim na přesun „dochází čas“.

„Obyvatelé Gazy, (na přesun) vám dochází čas. Pro vaši vlastní bezpečnost se přesuňte na jih,“ uvedl Hagari, který dodal, že se nejedná o pouhé preventivní opatření, ale je to „naléhavá prosba“, jejímž cílem je zajistit bezpečí obyvatel Pásma Gazy.

NačítámNačíst starší příspěvky

Výběr článků

Načítám