Hlavní obsah

Nevybuchlá izraelská raketa zabila šest lidí včetně novinářů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém/Gaza
Aktualizováno

Likvidace nevybuchlé izraelské rakety, která dopadla do pásma Gazy, si vyžádala ve středu životy šesti lidí. Jsou mezi nimi tři palestinští pyrotechnici a ženisté, jeden italský reportér Simone Camilli a palestinský fotograf, uvedly BBC a list The Jerusalem Post. Smrt Camilliho potvrdila podle ČTK italská vláda.

Foto: ČTK/AP

Zabitý pracovník agentury AP Simone Camilli

Článek

Italská ministryně zahraničí Federica Mogheriniová kondolovala rodině zabitého novináře. Dodala, že tragická smrt Simoneho Camilliho ukazuje, že je nutné zastavit násilí v oblasti a dosáhnout dlouhotrvajícího řešení konfliktu na Blízkém východě.

Spolu s italským novinářem přišel o život i jeho palestinský překladatel. Další čtyři lidé utrpěli vážná zranění, mezi nimi i fotograf agentury AP Hatem Moussa. Ten jim později podlehl.

Bomba vybuchla v Bajt Lahíji na severu pásma, kde byly boje mezi Izraelci a Palestinci obzvlášť prudké. Ženisté mohli likvidovat nevybuchlou munici, protože od pondělí obě strany dodržují třídenní humanitární příměří.

Nálož vybuchla kolem jedenácté hodiny místního času. „Jednotka policejních ženistů se pokoušela odtransportovat nevybuchlou střelu z obytné čtvrti, kde hrozilo, že může exploze otřást okolím,“ řekl svědek listu Ma´ariv. To se ale nepovedlo a raketa vybuchla. Kromě šesti mrtvých si exploze vyžádala neupřesněný počet zraněných, z nichž mnozí jsou ve vážném stavu.

Počet palestinských obětí konfliktu tak stoupl na 1956.

Nejisté příměří

V Káhiře zatím pokračují bez výraznějšího pokroku jednání o příměří. Klíčové body, jako je demilitarizace pásma, kterou požaduje Izrael, byly zatím odloženy. Podle egyptského návrhu by se blokáda pásma, jejíž zrušení požaduje Hamás, měla uvolňovat postupně.

Hnutí Hamás varovalo, že pokud se příměří nepodaří prodloužit a nepostoupí se v jednáních, bude to nynější poslední. Ohledně prodloužení příměří je skeptický i izraelský ministr obrany Moše Ja´alom: „Nevím, zda se do středeční noci dosáhne dohody. A nevím, zda budeme potřebovat prodlužovat jednání. (Operace) Ochranné ostří dosud neskončila, i když už není pochybností, že Hamás a další teroristické organizace v pásmu Gazy utrpěly velkou ránu.“

Podle něj jsou škody větší než při předchozích operacích v Gaze Lité olovo a Pilíř obrany z leta 2008 a 2009 a 2012 a také větší, než utrpěl Hizballáh v roce 2006 za letní války v Libanonu.

Izrael varuje Hamás

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman varoval, že pokud příměří vyprší, Izrael může Hamás rychle porazit. Varování vyřkl v souvislosti s návratem těl dvou izraelských vojáků, který by měl být součástí příměří: „Jestliže teroristé na druhé straně neporozumí a nebudou ochotní akceptovat rámec příměří, musí pochopit, že místo toho vrátí těla Muhammada Daffa, Ismaíla Haníji a všech vůdců Hamásu v Gaze.“

Lieberman uvedl, že Izrael nebude spolupracovat s vysokým komisariátem OSN pro lidská práva, který bude vyšetřovat, zda se nyní Izrael nedopustil zločinů proti lidskosti, ale nebude mu bránit v činnosti: „Musíme s nimi vycházet, ale ne spolupracovat nebo legitimizovat nenávistné odpůrce Izraele.“

Reklama

Výběr článků

Načítám