Hlavní obsah

Netanjahu popírá, že by Hamás měl v dohledné době propustit vojáka Šalita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí mírnil naděje, které vyvolala některá média informacemi o tom, že je na spadnutí propuštění vojáka Gilada Šalita, který je už více než tři roky zadržován militantním hnutím Hamás v pásmu Gazy. Hamás dal najevo, že dohoda o výměně vězňů by mohla být uzavřena příští týden.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Malůvka na zdi v Džebaliji na severu pásma Gazy znázorňující zadrženého Gilada Šalita stárnoucího v zajetí Hamásu.

Článek

"Během poslední doby bylo v zahraničí publikováno mnoho zpráv, které jsou neautorizované a některé z nich záměrně nepravdivé," prohlásil Netanjahu v pondělním tiskovém prohlášení.

Premiérova slova přicházejí v době, kdy zástupci Hamásu v Káhiře studují seznam čtyř stovek vězňů, které je Izrael ochoten propustit výměnou za vydání zajatého dvaadvacetiletého Šalita.

"Snahy o Šalitovo osvobození neustále pokračují bez dohledu médií a premiér se k nim nehodlá dále vyjadřovat," stojí v prohlášení úřadu předsedy izraelské vlády.

Šalitův otec po schůzce s vyjednavačem: jistotu nemám

Poté, co Hamás oznámil, že dohoda o výměně vězňů by mohla být uzavřena příští týden, sešli se v pondělí rodiče a bratr Šalita s hlavním izraelským vyjednavačem Hagajem Hadasem.

"Zatím k tomu není co říci," řekl médiím Šalitův otec Noam.

"Byli bychom šťastni, kdybychom se s vámi mohli podělit o svou radost, pokud by se tak stalo," řekl Šalit starší k synovu případnému propuštění. "Žádnou jistotu ale zatím nemám," dodal.

Hadas se má v pondělí večer sejít se zástupci vlády, podle deníku Haaretz byla ale tato schůzka naplánována dlouho dopředu a se současným vývojem v případu nemá souvislost.

Vedení Hamásu bylo až dosud velmi obezřetné, co se týče zpráv o průlomu v jednání v Giladově případu, nicméně poslední informace médií hovoří o tom, že dohoda je za dveřmi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám