Hlavní obsah

Netanjahu na nahrávce řekl, že nevěří Kataru. Ten je zděšen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na nahrávce zveřejněné televizí Channel 12 uvedl, že nevěří Kataru, který je prostředníkem při vyjednávání mezi jeho zemí a palestinským teroristickým hnutím Hamás. Katar na to podle serveru The Times of Israel reagoval prohlášením, že je slovy Netanjahua „zděšen“.

Foto: Pool, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Katar je od začátku války mezi Izraelem a Hamásem prostředníkem a pomohl například dojednat listopadové propuštění části izraelských rukojmích výměnou za týdenní příměří. Zároveň ale v této blízkovýchodní zemi dlouhodobě žijí vysoce postavení představitelé Hamásu.

Netanjahu na nahrávce mluví k rodinám unesených a na adresu Kataru pronese mimo jiné tato slova: „Neslyšíte mě děkovat Kataru… V podstatě se neliší od OSN nebo Červeného kříže a v jistém smyslu je ještě problematičtější – nedělám si o něm iluze.“

Izraelský premiér rovněž poznamená, že Katar je ten, kdo také financuje Hamás, že by mohl dělat více pro dohodu o propuštění rukojmích a že této zemi nevěří.

Katarské ministerstvo zahraničí vyjádření Netanjahua označilo za nezodpovědná. Pokud je skutečně vyřkl, ničí podle Kataru snahy zachránit životy a brání zprostředkování dohody, zřejmě aby si zachránil kariéru.

Příbuzní rukojmích zadržovaných v Gaze stanují u bydliště Netanjahua

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám