Hlavní obsah

Německá fregata sestřelila v Rudém moři dva drony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loď německého válečného námořnictva sestřelila v rámci unijní mise na ochranu nákladní dopravy v Rudém moři dva bezpilotníky. Oznámili to ve středu představitelé německé vlády s tím, že nejspíš jde o „nejrizikovější nasazení německé armády za dlouhou řadu let“, uvedla agentura Reuters.

Foto: Schuldt Sina, ČTK

Německá fregata Hessen. Ilustrační foto

Článek

Fregata Essen se podle Reuters účastní mise EU Aspides, jejímž cílem je ochránit lodní trasy v Rudém moři a průlivu Báb al-Mandab před útoky jemenských rebelů Húsíů podporovaných Íránem.

„Toto je pravděpodobně nejnebezpečnější nasazení německé armády za mnoho mnoho let,“ řekl mluvčí německé vlády.

Podle ministerstva obrany fregata sestřelila každý z dronů do 20 minut od startu. „Detekoval je radarový systém. Měly různý dosah, proto byly použity dvě různé zbraně,“ uvedlo ministerstvo s tím, že jiný podezřelý dron fregata zachytila už v pondělí, ale nepodařilo se jí jej sestřelit.

Fregata německého námořnictva vyrazila na misi EU do Rudého moře.Video: Reuters

Na nákladní lodě na klíčové obchodní trase v Rudém moři od podzimu téměř denně útočí šíitští povstalci Húsíové, kteří ovládají západní část Jemenu. Íránem podporovaní rebelové tvrdí, že tak činí na podporu Palestinců v Pásmu Gazy, kde vede Izrael válku proti teroristickému hnutí Hamás. Spojené státy a Británie na útoky povstalců opakovaně reagovaly použitím síly, zatím se jim je ale nepodařilo zastavit.

Húsíové vážně poničili další obchodní loď. A už mají i podvodní drony

Blízký a Střední východ

Do unijní ochranné operace Aspides se kromě Německa zapojí také Francie, Řecko a Itálie. Zpočátku se zúčastní tři válečné lodě včetně fregaty Hessen, která se na misi vypravila 8. února 2024. Mise má „pouze obranný mandát a jejím cíle je doprovázet obchodní plavidla a chránit je před útoky z moře“. S účastí na úderech proti húsijským pozicím na pevnině se nepočítá, uvedla agentura Reuters.

Kvůli útokům jemenských rebelů mnohé přepravní společnosti zastavily plavbu ve vodách Rudého moře a rozhodly se pro delší a dražší trasu kolem Afriky. Lodní doprava kontejnerů tak podle webu listu Daily Mail podražila o více než 300 procent.

Húsíové poškodili podmořské kabely, narušili internetové spojení mezi Evropou a Asií

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám