Hlavní obsah

Nad Pásmem Gazy se neotevřel padák bedně s humanitární pomocí, pět lidí zemřelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět lidí zemřelo v Rafáhu na jihu Pásma Gazy poté, co se neotevřel padák bedně s humanitární pomocí, která byla v pátek svržena z letadla. Informuje o tom katarská stanice Al-Džazíra. Izraelský list Ha'arec nejprve uvedl, že zemřeli dva lidé a několik dalších bylo zraněno. Ti ale podle katarské stanice později zemřeli v nemocnici.

Shazování humanitární pomoci nad GazouVideo: Reuters

 
Článek

„Takovou tragédii zažívají lidé na severu Gazy. Nejenže se potýkají s nedostatkem potravin a zdravotnického materiálu, ale když čekají na balíčky s potravinami, (…) zabije je nefunkční padák,“ uvedl reportér Al-Džazíry Hani Mahmúd.

Na záběrech, které se šíří po sociálních sítích, je vidět, jak letadlo letí nad Pásmem Gazy a posléze shazuje humanitární pomoc. Zhruba v půlce videa letadlo pomoc shodí, přičemž jedné bedně se padák neotevře úplně a téměř volným pádem míří k zemi.

V tuto chvíli není jasné, jaká země tuto humanitární pomoc poslala. Do Pásma Gazy dodávají zásoby Spojené státy americké, Francie, Belgie, Jordánsko nebo například Egypt.

V Rafáhu je v současné době největší koncentrace palestinských civilistů, které z jiných částí Pásma Gazy vyhnaly boje. Podle odhadů Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) se tam ukrývá téměř 1,5 milionu lidí.

Boje v Pásmu Gazy způsobil útok teroristického hnutí Hamás, které loni v sobotu 7. října zaútočilo na Izrael. Při útoku teroristé zavraždili přes 1200 lidí, převážně civilistů, a dalších přes 260 unesli do Pásma Gazy jako rukojmí. Z toho zhruba 130 je v Gaze stále drženo. Podle nejnovějšího prohlášení palestinských úřadů kontrolovaných Hamásem počet obětí po izraelských odvetných úderech činí téměř 31 tisíc.

UNRWA zaměstnává stovky členů Hamásu či Islámského džihádu, tvrdí Izrael

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám