Hlavní obsah

Na 200 tisíc lidí demonstruje v Jeruzalémě za justiční reformu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Až 200 tisíc lidí přišlo podle odhadu policie v Jeruzalémě demonstrovat na podporu izraelské vlády a její kontroverzní justiční reformy, která má dát vládě více pravomocí při jmenování soudců a omezit pravomoce nejvyššího soudu. Už od ledna proti této reformě protestují pravidelně v Tel Avivu a dalších izraelských městech stovky tisíc lidí, k zastavení jejího schvalování opakovaně vyzval i izraelský prezident Jicchak Herzog.

Demonstrace v JeruzaléměVideo: Reuters

 
Článek

Před izraelským parlamentem, který soudní reformu už v únoru začal postupně schvalovat, se sešli příznivci koaliční vlády premiéra Benjamina Netanjahua. Někteří měli na klopách odznáčky krajně pravicových stran. I ty jsou totiž vedle ultraortodoxních v koaliční vládě. Mnozí mávali izraelskými vlajkami a volali hesla na podporu vládní reformy.

„Jsem velmi dojat obrovskou podporou tábora, který přišel dnes večer do Jeruzaléma v takovém množství,“ poděkoval na Twitteru Netanjahu svým příznivcům.

Na jednom místě se dav vládních příznivců procházel po obrázcích bývalých předsedů nejvyššího soudu a také současné generální prokurátorky Gali Baharavové-Miaraové, podle níž je navíc Netanjahu při prosazování justiční reformy ve střetu zájmů, pokud jde o vliv na jmenování soudců, protože sám je trestně stíhán kvůli obvinění z korupce.

Foto: Ohad Zwigenberg, ČTK/AP

Dnešní demonstrace se účastní i šéf krajně pravicové vládní strany Náboženský sionismus Bezalel Smotrič, který je mimo jiné ministrem financí. „Lidé žádají justiční reformu a dostanou ji,“ prohlásil

Dnešní demonstrace se účastní i šéf krajně pravicové vládní strany Náboženský sionismus Bezalel Smotrič, který je mimo jiné ministrem financí. „Lidé žádají justiční reformu a dostanou ji. Chci na tomto místě říci, že se nevzdáme,“ prohlásil Smotrič. „Většina lidí souhlasí s tím, že reforma soudního systému je pro Stát Izrael správná,“ dodal.

Reformu ale podle několika nedávných průzkumů většina dotazovaných odmítá, napsal server The Times of Israel. Kritizují ji široké vrstvy izraelské společnosti a dokonce i stovky izraelských rezervistů pohrozily kvůli ní, že nenastoupí do služby. Podle mnohých reforma ohrožuje izraelskou demokracii a někteří se obávají i toho, že po soudní reformě budou následovat další zákony, které z Izraele udělají „teokratickou diktaturu“. Někteří rovněž tvrdí, že Izrael se nyní nachází v nejhorší krizi od svého vzniku v roce 1948.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Pravicoví demonstranti se v Jeruzalémě účastní protestu vyzývajícího izraelskou vládu k dokončení plánované opravy soudnictví v Jeruzalémě

Také izraelský prezident Jicchak Herzog opakovaně vyzval vládu, aby schvalování reformy zastavila a dojednala s opozicí kompromis. Podobně se vyjádřilo i několik poslanců Netanjahuovy strany Likud, včetně ministra obrany Joava Galanta. Ten koncem března vyzval k zastavení schvalování soudní reformy, načež Netanjahu oznámil jeho odvolání, které nakonec stáhl. Poté premiér oznámil i pozastavení schvalování reformy do dalšího zasedání parlamentu, jež má začít za několik dní. Vláda pak o ní několikrát s opozicí jednala, ovšem bez valného výsledku.

Foto: Ilan Rosenberg, Reuters

Odhaduje se, že ulice Jeruzaléma zaplnilo až 200 000 lidí

V Izraeli opět protestovaly desítky tisíc lidí proti reformě soudnictví

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám