Hlavní obsah

Mladí Libanonci se přidávají k Islámskému státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bída vyvolaná hlubokou hospodářskou krizí přiměla desítky Libanonců připojit se k Islámskému státu (IS). Podle libanonských bezpečnostních zdrojů odešlo jen ze severolibanonského Tripolisu v posledních měsících do Iráku 48 mladých mužů, kteří vstoupili do řad IS, uvedla televize Al-Džazíra.

Bojovníci Islámského státu

Článek

Umm Ibráhímová loni zjistila, že její devatenáctiletý syn je v Iráku. Od té doby se nezbavila strachu, protože už několik Libanonců v řadách IS padlo.

Ibráhím studoval odbornou školu a chtěl se stát elektrikářem. Z domu v hustě obydlené tripoliské čtvrti Al-Kubba odešel loni v říjnu.

Večer předtím si povídal se sourozenci, ráno ho nikdo nemohl najít. Protože nebral telefon, zavolali příbuzní jeho nejlepšímu kamarádovi Usámovi. I jeho telefon byl hluchý. Rodina byla v šoku, když zjistila, že zmizel rovněž Usáma.

Šéf Islámského státu před smrtí nebojoval

Zahraniční

„Až se mi zastavilo srdce. Věděla jsem, že je něco špatně,“ řekla Umm Ibráhímová. Protože úřady nepomohly, začala rodina pátrat sama. Za tři týdny se Ibráhímův telefon ozval.

„Mami, jsem v Iráku, nevím přesně kde, ale snažím se dostat zpět. Pomoz mi,“ řekl.

Matka pochopila, že mu někdo tvrdil, že po něm pátrá policie kvůli jeho údajnému podílu na teroristickém útoku. Proto se rozhodl utéct. „Když jsem se ho zeptala, kdo mu pomáhal, hovor se přerušil,“ sdělila matka, která od té doby o synovi neslyšela.

Ibráhímové jeho útěk nedává smysl: „Snažil se vybudovat si budoucnost, tak jako stovky chlapců z města. To, co se stalo, mě ničí. Jsem jednoduše v šoku,“ řekla.

Dopad bídy

Ibráhím patří k desítkám mladíků, kteří zmizeli z Tripolisu v minulých měsících a připojili se podle všeho k IS v Iráku.

Náhlý odchod tolika mladých lidí město šokuje. Rodiny mají o syny strach a zoufale se snaží zjistit, co přesně se s nimi stalo. Úřady nepomáhají.

Šéf Islámského státu se odpálil sám. Útok na něj si vyžádal mrtvé ženy a děti

Blízký a Střední východ

Podobné příběhy vyprávějí další lidé z Tripolisu. Syn Ahmada Núraddína ohlásil zmizení osmadvacetiletého syna Muhammada v lednu. Syn má manželku a dva syny, ale rodině nezavolal.

Smrt v boji

Poslední den loňského roku zmizel z domova i devětadvacetiletý Aláa. Před pěti lety byl spolu se dvěma bratry zatčen a obviněn z terorismu. Poslali ho do věznice Rúmíja s velmi špatnou pověstí.

Od propuštění v roce 2019 byl nezaměstnaný a měl psychické potíže, tvrdí jeho matka. „Nemohl sehnat práci, protože měl za sebou vězení, a pronásledovaly ho vzpomínky na to, co ve věznici zažil,“ řekla Aláaová.

Den před zmizením jí řekl, že ho police znovu hledá a že bude zatčen. „Snažila jsem se ho uklidnit, říkala jsem mu, že nic neprovedl,“ sdělila matka.

Ve věznici obsazené v Sýrii Islámským státem bojují i nezletilí

Blízký a Střední východ

Za několik dní její syn beze stopy zmizel. Policie zjistila, že překročil syrskou hranici s Irákem a připojil se k IS. Než to žena dokázala přijmout přišla další rána.

Při odvetném útoku u irácké Bákuby, které podnikly bezpečnostní síly v odvetu za lednový atentát na kasárna, jenž si vyžádal 11 obětí, přišlo o život devět členů IS.

Irácká policie oznámila, že mezi zabitými členy IS byli čtyři Libanonci z Tripolisu. Jedním z nich byl Aláa.

Libanonci se přidávají k IS v době obnovené aktivity této teroristické organizace v Sýrii a v Iráku. Kurdské oddíly musely proti IS bojovat týden o věznici na severu Sýrie, z níž chtěl IS osvobodit své členy.

Desítky mladíků z Tripolisu vstoupily do řad IS 

Ministerstvo vnitra ví o 48 mladých mužích, kteří od října z Tripolisu odešli. Pátrá se po nich ve spolupráci s iráckou bezpečností.

Ministr vnitra Basám Maulaví pojede do Iráku v polovině února a má tam o věci jednat se svým iráckým protějškem. Libanonská bezpečnostní služba vyslýchá jednoho Libanonce zapojeného do náboru lidí v Tripolisu pro IS.

Zjistilo se, že mladé muže zlákaly nabídky práce a peněz. Někteří dostali slib, že budou dostávat plat i 2000 dolarů (asi 43 000 korun), dalším tvrdili, že když se připojí k IS, získají hned po příjezdu plat 700 dolarů.

Islámský stát poražen není. Svádí tvrdé boje o věznici v Hasace, tisíce trestanců utekly

Blízký a Střední východ

Přístav Tripolis býval v minulosti průmyslovou velmocí, teď je jedním z nejchudších měst na středomořském pobřeží.

Libanonci prožívají krizi, kterou Světová banka označuje za nejhorší od poloviny 19. století, potraviny zdražily o více než 600 procent.

Tisíce tripoliských rodin nemají na zaplacení základních životních potřeb. Nejhorší situace je v chudých čtvrtích, k nimž patří Al-Kubba.

Libanonský analytik Chaldún Šaríf upozornil, že nábor lidí z Tripolisu do ozbrojených skupin není nic nového.

„V Tripolisu se vyskytují příznivci extremistické ideologie, ale jde o menší počet lidí. Skutečný důvod současného stavu je narůstající bída, nezaměstnanost, chybějící základní služby, svévolné zatýkání a neopodstatněné obviňování lidí. To dává radikálním skupinám prostor pro nábor v Tripolisu,“ řekl Šaríf.

Syrští Kurdové bojují o věznici obsazenou IS. Padlo tam už 181 lidí

Blízký a Střední východ

Bezpečnost mezi obyvateli města zaznamenala 11 tisíc podezřelých z terorismu, vydala na ně zatykače a vyslýchá je, aniž má proti nim důkazy.

„Mladí muži z Tripolisu jsou stále předvoláváni na policii, zatýkají je a stavějí před vojenské soudy. V lidech to vyvolává pocit hluboké nespravedlnosti,“ říká právník Muhammad Sablúh.

Reklama

Výběr článků

Načítám