Hlavní obsah

Masakr islamistických demonstrantů Egypt plánoval, stál za ním současný prezident

Káhira

Loňské zabití nejméně 817 demonstrantů při zásahu egyptských bezpečnostních složek v protestním táboře v Káhiře nejspíš naplňuje podstatu zločinů proti lidskosti. Uvedla to v úterní zprávě organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW), podle níž byl masakr demonstrantů po vojenském převratu plánovaný.

Foto: Reuters

Egyptská policie při vyklízení stanového tábora demonstrantů

Článek

”Na náměstí Rábaa egyptské bezpečnostní složky provedly jedno z nejmasovějších zabíjení demonstrantů za jediný den v nedávné historii,” komentoval novou zprávu výkonný ředitel HRW Kenneth Roth. ”Nešlo jen o případ nepřiměřeného použití síly nebo špatného výcviku. Byl to násilný zákrok naplánovaný na nejvyšší úrovni egyptské vlády. Mnoho z těch představitelů je v Egyptě stále u moci a mají se z čeho zpovídat," dodal.

Podle 188stránkové zprávy si vyklízení protestního tábora u mešity Rábaa al-Adavíja vyžádalo zřejmě přes tisíc obětí, i když potvrzeno je zatím 817. Zásah bezpečnostních sil proti příznivcům odstaveného prezidenta Muhammada Mursího přirovnává zpráva ke krvavému potlačení protestů na pekingském náměstí Tchien-an-men v roce 1989. Čína nikdy nezveřejnila podrobnosti o zákroku, podle odhadů si masakr vyžádal stovky obětí, mohly jich ale být až tisíce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Příznivci svrženého prezidenta Mursího odnášejí zraněného demonstranta.

Egyptské ministerstvo vnitra uvedlo, že při násilnostech loni 14. srpna zahynulo v Egyptě také 62 příslušníků bezpečnostních složek. HRW přiznává, že protestující házeli na policisty kameny i zápalné lahve a někteří také stříleli. To ale podle ní neospravedlňuje sílu, která byla proti demonstrantům použita.

”Vzhledem k tomu, že šlo o rozsáhlé a systematické zabíjení, a rovněž vzhledem k důkazům naznačujícím, že šlo o součást politiky, kterou bylo užití smrtící síly proti neozbrojeným demonstrantům, toto zabíjení s největší pravděpodobností naplňuje podstatu zločinů proti lidskosti," píše se ve zprávě. Podle ní policie a armáda „metodicky pálily ostrou municí do davů“.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Obrněný buldozer použitý ke stržení tábora

Roth dodal, že nešlo o případ „nepřiměřeného užití síly nebo špatného výcviku“ policejních sil: „Bylo to násilné rozehnání naplánované na nejvyšší úrovni egyptské vlády. Mnozí z těch úředníků jsou stále v Egyptě u moci a mají co odpovídat na hodně otázek.“

”Hlavním architektem" násilí byl podle zprávy právě nynější prezident Abdal Fattáh Sísí, který byl tehdy šéfem armády.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Zatčení demonstranti z řad Muslimského bratrstva

Rada OSN pro lidská práva by podle HRW měla vytvořit mezinárodní komisi, která by zabíjení demonstrantů vyšetřila.

Roth a jeho kolegyně, šéfka oddělení HRW pro severní Afriku a Blízký východ Sarah Leah Whitsonová chtěli dorazit do Káhiry, aby tam zprávu osobně představili. Egyptské bezpečnostní složky je ale v pondělí zadržely na letišti, 12 hodin je držely a poté nevpustily do země.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám