Hlavní obsah

Máme už 17 kg uranu obohaceného na 20 procent, hlásí Írán

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Írán už vyprodukoval 17 kilogramů uranu obohaceného na 20 procent a měsíčně ho může vyrobit pět kilogramů. Uvedla to ve středu agentura Reuters s odkazem na šéfa státní jaderné agentury Alího Akbara Salehího. Západ se obává, že Teherán usiluje o výrobu jaderné bomby.

Foto: Profimedia.cz

Šéf íránská agentury pro atomovou energii Alí Akba Salehí

Článek

„Vyprodukovali jsme už 17 kilogramů uranu obohaceného na 20 procent a můžeme ho vyrobit pět kilogramů měsíčně, ale nespěcháme s tím,“ řekl Salehí.

Írán začal obohacovat uran na 20 procent v únoru. Dosud zvyšoval koncentrace izotopu 235U na 3,5 procenta. Zvýšení na 20 procent má údajně zajistit palivo pro malý reaktor na lékařský výzkum v Teheránu. Západ se obává, že Írán chce vyrobit jadernou bombu, ten to popírá.

Teherán podle nedávné zprávy Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) disponuje dvěma tunami nízce obohaceného uranu, což je dost materiálu na dvě hlavice, kdyby byl dostatečně obohacen. Na jadernou bombu je třeba zvýšit koncentraci zmíněného izotopu uranu na nejméně 90 procent.

Podle Davida Albrighta z washingtonského Institutu pro vědu a mezinárodní bezpečnost trvá proces obohacování na 20 procent měsíce. Závěrečná fáze obohacení pro výrobu bomby by ale zabrala už jenom týdny. Dřívější zprávy MAAE ovšem naznačovaly, že íránský program brzdí technické potíže.

Dohoda s Tureckem ohrožena

Írán začal obohacovat na 20 procent poté, co zkrachovala jednání s MAAE o vývozu materiálu do zahraničí, kde by byl kontrolovaně obohacován pro mírový program. Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád nakonec v květnu podepsal dohodu o vývozu s Tureckem, čímž podle jeho vyjádření splnil podmínky mezinárodního společenství.

USA nedávno přesto v Radě bezpečnosti OSN prosadily nové sankce vůči Teheránu. Ahmadínežád původně vyhrožoval, že budou-li přijaty, upustí Írán od dohody s Tureckem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám