Hlavní obsah

Lidé utíkají z domovů, syrská armáda útočí na rebely v provincii Dará

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ofenzíva syrské armády na jihozápadě země, jejímž cílem je dobýt provincii Dará z rukou povstalců, prohlubuje humanitární krizi v oblasti. Domovy totiž opustilo přes 120 tisíc lidí, uvedla exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Desetitisíce se jich shromáždily u hranice s Jordánskem a další lidé prchali směrem ke Golanským výšinám okupovaným Izraelem.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Civilisté prchají z provincie Dará, kde syrská armáda bojuje proti rebelům.

Článek

Izraelský ministr energetiky Juval Steinic v této souvislosti prohlásil, že je třeba zabránit příchodu syrských uprchlíků do Izraele. Židovský stát proto vyslal na čtyři místa v Sýrii dodávky humanitární pomoci v podobě 300 stanů, 28 tun jídla a zdravotnických potřeb a léků, bot a oblečení.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Domovovy v provincii Dará opustilo přes 120 tisíc lidí.

Syrským vládním vojskům se podařilo dobýt území severovýchodně od města Dará, které leží ve stejnojmenné provincii. Televize Al-Manár oznámila, že vládní vojska získala kontrolu nad kopcem, ze kterého je vidět cesta spojující východ a západ provincie, a pro rebely tak už nebude bezpečné po této silnici cestovat.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajda Raada Husajn se obává, že prchající civilisté budou uvězněni mezi vládními vojsky, rebely a teroristy z organizace Islámský stát (IS), kteří v malé části území operují. Dopady něčeho takového by byly katastrofální, zdůraznil.

Reklama

Výběr článků

Načítám