Hlavní obsah

Libanon se bojí další války s Izraelem, prý je na spadnutí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

Libanonský premiér Saad Harírí se bojí údajných rostoucích hrozeb ze strany Izraele, které by podle něj mohly přerůst v další vzájemnou válku. Zmínil, že izraelská letadla každodenně vnikají do libanonského vzdušného prostoru.

Foto: Mohamed Azakir , Reuters

Saad Harírí

Článek

"Den co den slyšíme spoustu izraelských hrozeb a nejsou to jen hrozby," řekl BBC Harírí. "Vidíme, co se děje na zemi i v našem vzdušném prostoru a co se dělo v minulých dvou měsících - každý den izraelská letadla narušují libanonský vzdušný prostor.

Na závěr dodal: „Stále se to eskaluje a je to něco, co je skutečně nebezpečné." Komentátorka BBC Natalia Antelevová uvedla, že podobná rétorika je v Libanonu běžná, nyní však panují obavy, že by mohla vést k vážné konfrontaci

Harírí o hrozbách promluvil pár dnů poté, co si Sýrie a Izrael vyměnily vzájemná obvinění z nepřátelské činnosti. Okamžitě se objevily obavy, že je na spadnutí další válka na Blízkém východě.

Premiér současně dodal, že Libanon je jednotný a že vláda bude stát při Hizballáhu, libanonské militantní skupině, která v roce 2006 bojovala s Izraelem.

"Myslím, že sázejí na to, že by se Libanon v případě války s Izraelem mohl rozdělit. Libanon se nerozdělí. Budeme stát proti Izraeli. Budeme stát za naším lidem," zdůraznil Harírí.

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman v armádním rozhlase reagoval na Harírího slova s jistou dávkou pochopení. "Hizballáh zavraždil jeho otce a on je nyní v pozici rukojmího," vysvětluje si izraelský ministr výrok libanonského premiéra.

Reklama

Výběr článků

Načítám