Hlavní obsah

Kurdští pešmergové postoupili k Mosulu, když ovládli Bašiku

– Bašika/Irbíl

Na dva tisíce kurdských pešmergů zaútočily v pondělí v Iráku na město Bašika ležící severovýchodně od Mosulu, aby vytlačili Islámský stát (IS) z jeho poslední bašty v Iráku. Během dne ho ovládli, uvedla kurdská agentura Rudaw.

Foto: Azad Lashkari, Reuters

Pešmergové postupující k Bašice

Článek

Po dělostřelecké přípravě, která následovala po dvou týdnech ostřelování a náletů, se pešmergům ve vozidlech Humvee podporovaných obrněnci podařilo proniknout do Bašiky ležící na Ninivské planině pod horami.

„Naším cílem je získat kontrolu a vše vyčistit od radikálů z Daíše (arabský akronym pro Islámský stát, pozn. redakce),“ řekl agentuře Reuters k cílům operace velitel pešmergů Safín Rasúl. „Odhadujeme, že jich tam zbývá asi stovka a deset vozidel sebevražedných atentátníků,“ dodal k silám nepřítele ve městě.

Foto: Azad Lashkari, Reuters

Pásový obrněný transportér u Bašiky

Dvě vozidla s výbušninami byla nasazena i proti první vlně pešmergů. I když vybuchla, nezastavila je. „Jsou obklíčeni, jestliže se chtějí vzdát, ok. Pokud ne, zabijí je,“ řekl další velitel Kandíl Mahmúd.

Následovaly další podobné útoky. „Během této války jsem nic takového neviděl,“ řekl velitel brigády Halgurd Musa Gardi a pokračoval: „IS dnes použil asi 40 aut s výbušninami.“

Foto: Azad Lashkari, Reuters

Dým na Bašikou

Islámský stát se snaží zbrzdit ofenzívu na Mosul útoky sebevražedných atentátníků v autech naložených výbušninami. Podle iráckých velitelů jich byla použita asi stovka na východní mosulské frontě a 140 na jižní.

Foto: Azad Lashkari, Reuters

Obrněné transportéry kurdských pešmergů se valí na Bašiku.

Islámský stát použil u Mosulu plyn

Podle nedělního vyjádření kurdského představitele se IS snaží využít všech prostředků. Nasadil i drony s výbušninami a dalekonosná děla s granáty naplněnými chlórem a yperitem.

Irácké speciální protiteroristické jednotky, které na počátku minulého týdne jako první pronikly do Mosulu, mezitím svádějí tvrdé boje ve městě, kde se radikálové převlékli do civilních šatů a zamíchali mezi obyvatele. Nadále ale napadají vojáky speciálních sil a pokoušejí se je izolovat a zlikvidovat.

Na jihu se irácké vládní síly přiblížily na čtyři kilometry k mosulskému letišti, které leží na jižním okraji města u řeky Tigris.

Na severu se irácké šestnácté pěší divizi podařilo ovládnout vesnici Baviza a dosáhnout okraje města. Zvýšili tak tlak na Mosul.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám