Hlavní obsah

Izraelský ministr obrany jednal s Mahmúdem Abbásem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ramalláh

Izraelský ministr obrany Benny Ganc se v neděli v Ramalláhu setkal s předsedou palestinské autonomie Mahmúdem Abbásem. Podle deníku Ha´arec šlo o první schůzku Abbáse s vysokým představitelem izraelské vlády od roku 2010. Deník The Jerusalem Post ale uvedl, že to nelze považovat za signál možného obnovení mírového procesu, který zamrzl v roce 2014.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Benny Ganc

Článek

Izraelský ministr obrany jednal v neděli s Abbásem o bezpečnosti i o špatné ekonomické situaci na okupovaném Západním břehu a v Pásmu Gazy, které se několik let potýká s humanitární krizí.

Ganc hovořil s Abbásem už minulý měsíc telefonicky. Nyní se s ním setkal osobně jen několik hodin poté, co se izraelský premiér Naftali Bennett vrátil z Washingtonu. S americkým prezidentem Joem Bidenem jednal Bennett i o palestinské otázce. Nový izraelský premiér podporuje ekonomickou pomoc palestinské samosprávě, je ale proti vytvoření nezávislého palestinského státu.

V posledních dvou týdnech se opět zostřilo napětí na hranici mezi Izraelem a Pásmem Gazy, které ovládá radikální hnutí Hamás. Střety si vyžádaly dvě oběti z řad Palestinců, včetně dvanáctiletého chlapce. V neděli izraelské letectvo ostřelovalo pozice Hamásu v odvetě za útoky radikálů, kteří posílají na území Izraele balony s hořlavinami, jež pak způsobují požáry.

Palestinci protestují mimo jiné proti blokádě Pásma Gaza, kterou Izrael a Egypt zavedly v roce 2007 po ovládnutí tohoto území Hamásem. Izrael minulý týden oznámil, že uvolňuje část blokády a umožní do Pásma vjet automobilům se zbožím a stavebním materiálem. Ministr obrany Ganc řekl, že pokud se situace uklidní, bude uvolňování pokračovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám