Hlavní obsah

Izraelskému exministru hrozí tři roky za polibek

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

IZRAEL

Nejprve se s ním intenzivně objala a nechala vyfotografovat, když jí však následně políbil, stálo ho to ministerské křeslo. Teď navíc už možná brzy ztratí na tři roky svobodu. Takový osud potkal bývalého izraelského ministra spravedlnosti Chaima Ramona (56), jehož včera telavivský soud shledal vinným ze sexuálního násilí.

Článek

K incidentu došlo loni v červenci v budově ministerstva obrany, kde se právě rozhodovalo, zda židovský stát půjde do války s libanonským Hizballáhem. Obě strany se shodují, že 21letá vojačka H., která pracovala v Ramonově úřadu a měla jít brzy do civilu, se s ministrem pevně objala a nechala se vyfotit. Ramon byl však odsouzen za to, že vojačku poté nepustil, a naopak ji ještě pevněji objal.

 "Uchopil ji za tváře, otočil její obličej k sobě, přitiskl své rty na její a násilím jí vtlačil jazyk do úst, to vše bez jejího souhlasu," zaznělo včera u soudu. "Platí určité limity. To nebyl polibek z citu, tohle v sobě nese prvky sexuálního zločinu."

Ramon se marně hájil tvrzením, že s ním vojačka delší dobu koketovala a že polibek byl oboustrannou záležitostí, k níž navíc došlo až několik minut po fotografování. Už dříve také policii tvrdil, že ještě po polibku mu dívka dala své telefonní číslo.

Exministr ve středu opustil soudní síň v doprovodu své přítelkyně bez jakéhokoli komentáře pro média. Později však oznámil, že se odvolá. V očích tříčlenného týmu soudců mu uškodilo i to, že se svého prohřešku dopustil v době, kdy se země ocitla po únosu dvou svých vojáků Hizballáhem na prahu války. Trest nad politikem z vládní strany Kadima má být oznámen 21. února.

Rozvedený otec dvou dětí Ramon složil ministerskou funkci a vzdal se poslanecké imunity už v srpnu, kdy proti němu začalo vyšetřování.

Izraelskému prezidentu Mošemu Kacavovi (61) nyní hrozí soudní proces a teoreticky až 16 let za mřížemi kvůli podezření ze znásilnění jeho někdejší podřízené. [celá zpráva] Ramonův případ ale některá izraelská média už před časem využila ke kritickému pohledu do armády, kde slouží bok po boku muži i ženy a jsou tam ta běžné nejen sexuální vztahy, ale prý i zneužívání nadřízeného postavení důstojníků a politiků vůči přiděleným vojačkám.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám