Hlavní obsah

Izraelské představy o zárukách na libanonské hranici: Francouzi z jedné strany, Američané z druhé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv

Izraelský ministr obrany Jo’av Galant vyzval k vytvoření bezpečnostní zóny podél izraelsko-libanonské hranice. Na zajištění bezpečnosti na hranici by se měly podílet francouzské a americké vojenské jednotky, které by vytvořily nárazníkové pásmo. Podobný režim židovský stát chtěl již po válce s Hizballáhem v roce 2006, tehdy se však nerealizoval.

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Libanonská příhraniční obec Ajta aš-Šáb po zásahu izraelským dělostřelectvem

Článek

O plánu informovala izraelská média i katarská televize al-Džazíra. Na zóně by se měly podílet vojenské jednotky Spojených států, které by patrolovaly na izraelské straně hranice, a francouzští vojáci na přilehlém území jižního Libanonu.

Od vpádu teroristů z Hamásu do Izraele, po němž následovala vojenská operace židovského státu v Pásmu Gazy, panuje na hranici s Libanonem zvýšené napětí. Izraelská armáda a libanonské šíitské hnutí Hizballáh se vzájemně ostřelují a na obou stranách jsou ranění i mrtví, do plnohodnotné války se však konflikt zatím nerozvinul.

Na obou stranách hranice došlo k preventivním evakuacím civilistů. Na izraelské straně se to týká několika desítek tisíc lidí, evakuováno bylo i největší město v oblasti Kirjat Šmona.

Vůdce Hizballáhu si pochvaluje protiizraelské protesty ve městech na Západě

Blízký a Střední východ

Al-Džazíra připomíná, že současný plán je velmi podobný izraelským představám o „bezpečnostních zárukách“ po válce mezi Izraelem a Hizballáhem v létě 2006, při níž přišlo o život asi tisíc lidí. Nakonec tehdy byly na základě rezoluce Valného shromáždění OSN na jihu Libanonu rozmístěny pouze mírové sbory OSN (mise UNIFIL).

Špičky izraelské politiky se v uplynulých dnech nechaly slyšet, že k zajištění bezpečnosti severní hranice by prý bylo potřeba vytlačit Hizballáh do oblasti severně od řeky Litání. Její dolní tok probíhá libanonským územím asi 30 kilometrů severně od izraelské hranice.

Hizballáh vypálil desítky raket Kaťuša, Izrael odpověděl ničivými údery

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám