Hlavní obsah

Izraelské dopravní letadlo poprvé přeletělo Saúdskou Arábii a přistálo v Emirátech

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abú Zabí

Do Abú Zabí přiletělo v pondělí vůbec první izraelské dopravní letadlo. Je to symbol normalizace vztahů, Spojené arabské Emiráty (SAE) v srpnu jako teprve třetí arabská země, po Egyptu a Jordánsku uznaly Izrael. Na palubě Boeingu 737 izraelských aerolinek El Al s nápisem Mír umístěným nad kabinou v arabštině, angličtině a hebrejštině byly delegace Izraele a USA Spojených států, které mají upřesnit dohodu o normalizaci vztahů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První přímý let z Izraele do Spojených arabských emirátůVideo: AP

 
Článek

Byl to historicky první komerční let mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty. Zároveň je to poprvé, co byl izraelskému dopravnímu letadlu umožněn přelet nad Saúdskou Arábii, což výrazně zkrátilo dobu letu na tři hodiny.

Představitelé Izraele a SAE budou jednat o ekonomické, vědecké, obchodní a kulturní spolupráci, píše agentura Reuters. K prvním tématům jednání v SAE patřilo vzájemné otevření ambasád. "Jednalo se o otevření velvyslanectví a podpisu bilaterálních dohod, jež posílí vztahy obou zemí," uvedla izraelská diplomacie k dnešním jednáním. Podle mluvčího izraelské diplomacie je na programu také otázka zavedení přímých letů mezi oběma státy.

Americkou delegaci vedou poradce a zeť prezidenta Jared Kushner a poradce pro národní bezpečnost Robert O'Brien. Izraelskou delegaci vede O'Brienův protějšek Meir ben-Šabbat. Ten podle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua předá pozvání představitelům SAE na návštěvu Izraele. „Uvítáme je s červeným kobercem tak, jako oni uvítali nás," řekl Netanjahu.

Foto: WAM, Reuters

Boeing 737 izraelských aerolinek El Al s nápisem mír po přistání v Abú Zabí

„Modlil jsem se včera u Západní zdi, aby muslimové a Arabové po celém světe sledovali tento let, uznali, že jsme děti boží a že budoucnost nemusí být předem určená minulostí," řekl Kushner před odletem z Izraele.

Po příletu do Emirátů prohlásil, že mír mezi SAE a Izraelem si přejí občané obou zemí. Zároveň poděkoval Saúdské Arábii, že umožnila přelet. Podle Trumpova zetě Spojené státy mohou pomoci zachovat izraelskou vojenskou převahu a zároveň prohlubovat vztahy se SAE. Kushner také vyzval Palestince, aby přišli k jednacímu stolu.

Dohoda o navázání diplomatických vztahů byla ohlášena 13. srpna. Důvodem byly sdílené obavy Emirátů a Izraele z Íránu.

Historický den. Izrael naváže vztahy se Spojenými arabskými emiráty

Blízký a Střední východ

Palestince postup SAE rozhněval a vyvolal obavy, že krok oslabí dlouhodobé panarabské stanovisko, které normalizaci vztahů mezi Izraelem a arabskými státy podmiňuje izraelským uznáním palestinského státu a jeho stažením z okupovaných území.

Historický mír mezi Izraelem a Emiráty? Stačilo pár dní a už se hádají

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám