Hlavní obsah

Izraelské agenty prozradil Palestincům přízvuk

– Jeruzalém/Gaza

Poslední velké střety mezi radikálními Palestinci z Pásma Gazy a Izraelci, které hrozily v půlce listopadu přerůst v další válku, začaly poté, co izraelské komando proniklo do pásma při tajné operaci a bylo 11. listopadu odhaleno. Jeho velitel, izraelský podplukovník, byl v přestřelce zabit, stejně jako sedm příslušníků palestinské milice. List The Independent zjistil, že agenty prozradil přízvuk.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Rakety vypálené na Izrael z obydlených oblastí na severu pásma Gazy.

Článek

Agenti se vydávali za zdravotníky nevládní organizace a měli i věrohodně působící průkazy. „Měli podrobné, ale falešné průkazy obyvatel Gazy,“ řekl Hazam Kássam, mluvčí hnutí Hamás, které v oblasti vládne. Nebyla na nich jména vymyšlených občanů, ale skutečných Palestinců z pásma, ovšem z jiné oblasti. Místní obyvatelé je tedy nemohli odhalit. Uvedena byla i plná jména, příslušná identifikační čísla i další detaily.

Na první pohled vše vypadalo tak, jak má být, dodal Kássam s tím, že zřejmě vjeli do pásma přes některý hraniční přechod: „Vydávali se za pracovníky nevládní organizace. V autě byly i ženy. Měli i vymyšlené příběhy pro případ, že by je vyslýchali.“

Přesto akce selhala. Jeden z představitelů Hamásu prozradil listu pod podmínkou zachování anonymity, proč se operace nepovedla: „Řekli bojovníkům na kontrolním stanovišti, že převážejí z kliniky domů pacienty, a měli vzadu i invalidní vozík. Ukázali své průkazy, ale bojovníci kontrolující přechod měli podezření, protože jejich přízvuk neodpovídal oblastem, o kterých řekli, že z nich pocházejí.“

Přestřelka

Bylo zavoláno několik vyšších představitelů Hamásu a nakonec i místní velitel Núradín Barakat. Ten se rozhodl vyslechnout podezřelé v nedalekém táboře. Když to udělal, zahájili Izraelci palbu a Barakata i jeho zástupce zabili. V přestřelce pak padl i izraelský velitel a sedm Palestinců. [celá zpráva]

Podle zjištění Independentu Barakatovo podezření také vzbudilo to, že znal rodinu, které měla skupina převážet příbuznou. Zavolal jí, jestli o tom ví, a dozvěděl se, že žena, kterou měl tým převážet, je už po smrti.

Zbylí členové komanda po přestřelce utekli přes pozemky, které patří jednomu z místních obyvatel, jenž je aktuálně nezvěstný.

K výslechům byli předvoláni Palestinci, jejichž jména komando použilo, ale podle představitele Hamásu se nepotvrdilo, že by byli nějak do případu zapleteni.

Izrael tak přišel o cenného zpravodajského důstojníka, přičemž u dalších agentů byla prozrazena identita. Premiér Benjamin Netanjahu, který po vzájemném ostřelování přistoupil 13. listopadu na příměří [celá zpráva], přišel o podporu ministra obrany Avigdora Liebermana, který podal demisi. Bez jeho strany má vláda většinu pouhého jednoho křesla. [celá zpráva]

Nakonec kabinet nepadl, když se ho rozhodl dál podporovat ministr školství Naftali Bennett.

Série tajných operací

Palestinci nepotvrdili zprávy, že by se Izraelcům podařilo v Gaze vytvořit zpravodajskou síť pod pláštíkem nevládní zdravotnické organizace. Izraelská armáda ale přiznala, že „podniká dlouhou operaci“ a že podobné akce jsou podnikány pravidelně.

Panují proto obavy, že by nyní mohli být ohroženi členové nevládních organizací v Gaze.

Tresty smrti za kolaboraci s Izraelem

Vojenský tribunál v Pásmu Gazy odsoudil v pondělí šest lidí k trestu smrti za kolaboraci s Izraelem, uvedla agentura AFP. Soud rozhodoval ve 14 případech a u šesti osob se rozhodl pro trest smrti oběšením. Jde o pět mužů a jednu ženu, která byla ale souzena v nepřítomnosti.

Občané Pásma Gazy protestovali od března proti Izraeli u hranice pásma, násilí se stupňovalo až k listopadovým raketovým útokům a odvetným vojenským operacím Izraele. Situace se zklidnila, když obě strany 13. listopadu přistoupily na příměří.

Lidé, které v pondělí soud poslal na smrt, podle AFP nejsou s nezdařenou izraelskou operací přímo spojeni.

Reklama

Výběr článků

Načítám