Hlavní obsah

Izraelská armáda povolá kvůli Gaze dvě záložní brigády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do operačních misí v Pásmu Gazy nastoupí dvě izraelské záložní brigády. Chystá se je povolat izraelská armáda s tím, že jí to pomůže v dalším zajišťování bezpečnosti židovského státu, informoval web The Times of Israel.

Foto: Ramadan Abed, Reuters

Palestinci, kteří se před izraelskou ofenzivou uchýlili na jih Pásmy Gazy, se nyní snaží dostat o svých domovů na severu enklávy (duben 2024)

Článek

Brigáda v izraelské armádě čítá několik tisíc vojáků, většinou 3000 až 7000. Dříve tento měsíc Izrael stáhl podle webu některé své síly z Pásma Gazy s vysvětlením, že se budou připravovat na další „akce“ na tomto území včetně operací v oblasti Rafáhu na jihu.

Obyvatelé Pásmy Gazy tvrdí, že Izrael během neděle pokračoval s nálety na Pásmo Gazy. Enkláva ale předtím zažila po šesti měsících od začátku ofenzivy, jíž Izrael odpověděl na útoky teroristického Hamásu, relativně klidnou noc. Zatímco Izrael se bránil masivnímu útoku íránských dronů a raket, z oblohy nad Gazou zmizely izraelské vojenské letouny a drony.

Izraelci zahájili ofenzivu v Pásmu Gazy po teroristických útocích Hamásu z loňského října, při nichž na jihu Izraele zahynulo na 1200 lidí. Dalších zhruba 250 bylo odvlečeno na území enklávy.

Při izraelské ofenzivě už přišlo o život nejméně 33 729 Palestinců, uvedlo v pátek ministerstvo zdravotnictví v pásmu ovládaném teroristickým hnutím Hamás.

Hamás odmítl dohodu o rukojmích

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám