Hlavní obsah

Příprava před operací v Rafáhu. Izrael vysvětlil překvapivé stažení z jihu Pásma Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Překvapivé stažení izraelských jednotek z oblasti Chán Júnisu na jihu Pásma Gazy je jen přípravou před očekávanou operací ve městě Rafáh. Oznámil to podle webu Times of Israel (ToI) izraelský ministr obrany Jo'av Galant.

Zničený Chán Júnis po stažení izraelských vojskVideo: Reuters

 
Článek

Během noci na neděli Izraelské obranné síly (IDF) náhle stáhly z jihu Pásma Gazy všechny pozemní síly až na brigádu Nahal, která střeží klíčový koridor od kibucu Be’eri na jihu Izraele až k pobřeží Středozemního moře.

„Síly vyšly (z Gazy) a připravují se na své budoucí mise – viděli jsme příklad takových misí při akci u (nemocnice) Šifá – a také na jejich budoucí misi v oblasti Rafáhu,“ citoval ToI izraelského ministra obrany. Od útoku na Rafáh přitom Izrael odrazují i jeho západní spojenci včetně USA.

„Dostaneme se do situace, kdy (palestinské hnutí) Hamás nebude ovládat Pásmo Gazy a kde nebude fungovat jako vojenská entita představující riziko pro občany Izraele,“ dodal Galant.

Půl roku po útoku Hamásu: Izrael uvázl ve slepé uličce

Blízký a Střední východ

„Jak tomu rozumíme a s ohledem na oficiální izraelská oznámení, jde skutečně jen o odpočinek a zotavení těchto jednotek. Nenaznačuje to nutně nějakou nadcházející novou operaci,“ řekl už předtím ke stažení izraelských sil bezpečnostního poradce Bílého domu John Kirby v rozhovoru se stanicí ABC.

Foto: Ahmed Zakot, Reuters

Poničený Chán Junís

Stažení přišlo po čtyřech měsících tvrdých bojů u města Chán Júnis. Boje na jihu Pásma Gazy si v sobotu vyžádaly další čtyři oběti.

Vojáci na hlídce padli, když po nich začali pálit Palestinci, kteří se vynořili z tunelu ve zničené budově. Po přepadu se rychle stáhli. Když je chtěli další izraelští vojáci pronásledovat, zjistili, že jsou v tunelu nastražené nálože.

V sobotu byli také vážně zraněni dva izraelští vojáci ve střední části pásma. Počet zabitých izraelských vojáků během operace v Pásmu Gazy stoupl na 260, uvedl list The Times of Israel.

Tzv. necarimský koridor (nazvaný podle někdejší, dnes už neexistující židovské osady Necarim v Pásmu Gazy) umožňuje Izraelcům podnikat výpady do centrální a severní části Pásma Gazy.

Také účinně brání pohybu mezi severem a jihem pásma. Palestinské milice se tak nemohou volně přesouvat. Koridor navíc umožňuje i zajištění pohybu kolon s humanitární pomocí na sever pásma, brání ovšem návratu Palestinců na sever, vysvětlil list.

Izraelci vyzvedli tělo uneseného rukojmího

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám