Hlavní obsah

Izrael: Zřícené drony v Bejrútu nejsou naše, ale íránské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izrael v neděli popřel, že by drony, které se zřítily na Bejrútem, což pobouřilo libanonského premiéra Saada Harírího, byly izraelské. Záběry trosek podle serveru izraelského deníku Jediot Achronot ukazují, že byly íránského původu. Izrael současně odhalil důvody posledního náletu na Sýrii - šlo mu o odvrácení útoku íránskými drony na své území.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Bejrút dopadly dva drony, jeden explodoval Video: Reuters

 
Článek

Libanonské hnutí Hizballáh v neděli uvedlo, že se v Bejrútu zřítily dva drony, z nichž jeden byl naložen výbušninami. Jeho dopad způsobil značné škody na budově mediálního střediska Hizballáhu. Podle Hizballáhu šlo o izraelské drony, které se zřítily bez toho, aby na ně milice Hizballáhu střílela. [celá zpráva]

Podle izraelského listu však jde o stejný typ íránských dronů, které používají k útokům na saúdská letiště vzbouření jemenští šíitští Húsíové. Ti naposled zaútočili drony v neděli. [celá zpráva]

List nicméně záběry trosek dronu nezveřejnil. Agentura AFP snímek trosek poskytnutý libanonským generálním ředitelstvím pro bezpečnost zveřejnila, ale pak jej stáhla.

Foto: Bilal Hussein, ČTK/AP

Vyražená okna v mediálním středisku Hizballáhu

Libanonský premiér Saad Harírí označil dopad dronů, které popsal jako izraelské, za agresi vůči Libanonu a porušení jeho suverenity.

Izrael poskytl netradičně detailní popis

Podle Izraele jde ale o íránské drony, a to stejné jako ty, které měly být použity i k útoku na Izrael, uvedl mluvčí Izraelských obranných sil, který poskytl k náletu na Sýrii v noci na neděli nezvykle mnoho podrobností. Obvykle se k útokům na íránské cíle v Sýrii vůbec nevyjadřuje. Tentokrát však nešlo o běžný nálet na skladiště zbraní nebo posty íránských jednotek.

Podle novin Jediot Achronot byl nálet podniknut, aby se odvrátil íránský útok drony naloženými výbušninami na Izrael. „Dnešní odvrácený útok měl podniknout Írán ze syrského území na Stát Izrael,“ uvedl tiskový odbor armády. „Íránci plánovali zabít na našem území vojáky i civilisty. O tom nemůžeme mlčet,“ dodal a uvedl ještě další podrobnosti: „Předpokládá se, že (íránský) plán zahrnoval útok na několik cílů několika drony naloženými výbušninami.“

Vzkaz do Teheránu: Sulejmání není takový borec

Ostře reagoval na izraelský útok na Sýrii generál Kásim Sulejmání, velitel íránských radikálních jednotek Kuds, které jsou součástí elitních Íránských revolučních gard. „Tyto šílené operace jsou absolutně posledními boji sionistického režimu,” prohlásil Sulejmání, kterého si Íránci považují jako geniálního vojenského stratéga.

Izrael nicméně neopomněl uvést podstatnou informaci, a to, že zmařený útok řídil právě generál Sulejmání. „Kásim Sulejmání osobně řídil teroristický útok a velel mu. On financoval a vycvičil šíitské aktivisty, kteří podnikli útok.“ Podle analýz v izraelském tisku je tato informace důležitým vzkazem do Teheránu: váš nejlepší vojenský mozek selhal, není tak dobrý, jak si myslíte.

Foto: Profimedia.cz

Íránský generál Kásim Sulejmání

List Jediot Achronot uvedl, že terčem izraelského náletu byla luxusní vila v Akrabě jižně od Damašku s bazénem, velkou zahradou a skladištěm, kterou si najaly jednotky Kuds a platily ji. Na damašské letiště byli přepraveni íránští experti a drony. Podle listu mělo jít o stejný typ dronu, jaký používají jemenští Húsíové k útokům na saúdskoarabská letiště. Unesou několik kilogramů výbušnin. Naposled s nimi zaútočili v neděli.

Útok na Izrael podle listu připravovala malá buňka. Čtyři její členové byly spatřeni na syrské straně Golanských výšin ve čtvrtek, když se pokusili o útok. Ten izraelské síly odvrátily, takže drony zůstaly na syrské straně hranice. Současně se Izraelcům, podařilo zjistit, kde je úkryt teroristů.

Útok na palestinskou základnu v Libanonu

Izraelská armáda v noci na pondělí ostřelovala základnu palestinské radikální organizace v Libanonu poblíž hranic se Sýrií. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na libanonský deník An-Nahár.

Izraelské letectvo nad ránem podle agentury Reuters i podle deníku The Times of Israel ostřelovalo v údolí Bikáa základnu radikální organizace Lidová fronta pro osvobození Palestiny - hlavní velení (PFLP-GC), která je spojencem Hizballáhu a v syrské válce podporuje tamního prezidenta Bašára Asada. Izraelská armáda tuto akci nekomentovala.

Foto: Bilal Hussein, ČTK/AP

Škody na mediální budově Hizballáhu

Reklama

Výběr článků

Načítám