Hlavní obsah

Izrael zaútočil na palestinské radikály

BBC, Novinky, Ha´arec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Na Západním břehu Jordánu zastřelili v pátek izraelští vojáci tři Palestince během operace proti milicím radikálů. Dva zahynuli v uprchlickém táboře u Džanínu, třetí ve vesnici Jamun. Informovali o tom palestinští zdravotníci. Smrt potvrdila i izraelská armáda.

Článek

Dva obyvatelé uprchlického tábora mezi Nábulusem a Džanínem zemřeli za nejasných okolností. Strýc mrtvého uvedl, že oba házeli kameny na izraelský džíp. Palestinci potvrdili, že se jednalo o radikály. Podle Izraelců měl jeden ze zastřelených pistoli. Vojáci zatkli také zraněného muže, který byl ozbrojen sekyrou. Třetí zabitý údajně pozoroval ze střechy razii izraelské armády. Izrael oznámil, že zadržel tři hledané radikály.

V noci také pokračovaly nálety na pásmo Gazy, kde byla zničena třípatrová budova, která údajně sloužila jako sklad zbraní. Při akci nikdo nebyl zraněn, ve čtvrtek však izraelští vojáci v pásmu zabili dva ozbrojené Palestince a jednoho civilistu.

EU trvá na mírovém procesu podle cestovní mapy

Za přetrvávajícího násilí navštívil ve čtvrtek Izrael a území pod palestinskou samosprávou i vysoký představitel EU Javier Solana, který má na starosti zahraniční politiku Unie. Uvedl, že EU stále podporuje mírové uspořádání podle tzv. cestovní mapy. S tímto plánem, podle něhož měl být vyhlášen palestinský stát do roku 2006, přišel americký prezident George Bush. Obě strany s ním souhlasily [celá zpráva], ale nakonec nebyl realizován  a Izrael místo toho loni upřednostnil jednostranné stažení z Gazy. [celá zpráva] I Bush uznal, že plán je passé. [celá zpráva]

"Problémem není cestovní mapa, problémem je, že cestovní mapa nebyla nikdy uplatněna," uvedl Solana po schůzce s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem.

Izraelský nejvyšší soud v pátek také zamítl petici palestinských vesničanů proti části budované bezpečnostní bariéry na Západním břehu Jordánu, který stojí na území Palestinské samosprávy a chrání tři židovské osady.   Podle soudu není jiný způsob, jak zabezpečit dané osady před útoky radikálů. Palestinci se obávají, že Izrael tato území míní získat natrvalo. Premiér Ehud Olmert už oznámil, že za své vlády chce stanovit definitivní hranice Izraele, a ty by měly kopírovat zeď.

Reklama

Související témata:

Související články

Izraelská vláda schválila "cestovní mapu"

Vláda izraelského premiéra Ariela Šarona v neděli schválila mírový plán řešení izraelsko - palestinského konfliktu, známý jako "cestovní mapa". Oznámil...

Ivanov žádá naplnění tzv. cestovní mapy

K úplné realizaci tzv. cestovní mapy, plánu urovnání situace na Blízkém východě, vyzval v Egyptě ruský ministr zahraničí Igor Ivanov. Na společné tiskové...

Výběr článků

Načítám