Hlavní obsah

Izrael zabil při náletech polní velitele Hamásu, cílí na ně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém/Gaza
Aktualizováno

Při čtvrtečních náletech na pásmo Gazy zahynulo osm Palestinců. Jsou mezi nimi nejméně dva velitelé hnutí Hamás, uvedl Izrael. Hamás přiznal smrt tří svých velitelů, napsal list The Jerusalem Post. Izraelský premiér přiznal, že vůdcové Hamásu jsou terčem náletů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Noční ostřelování GazyVideo: Reuters

 
Článek

Hamás uvedl, že tři velitelé, Muhammad abú Šamala, Raíd Attar a Muhammad Barhúm, zahynuli při bombardování domu v Rafáhu. Nálet byl podniknut poté, co radikálové odpálili rakety na Izrael.

Mluvčí Hamásu označil "vraždu tří vůdců brigád Kásam za vážný zločin, který ale Palestince nezlomí a za nějž Izrael zaplatí". Izraelský ministr obrany Moše Ja´alon operaci považuje za velký úspěch, protože trojice byla odpovědná za mnohé útoky proti Izraeli a jeden z jejích členů za únos vojáka Gilada Šalita v roce 2006.

Foto: Adel Hana, ČTK/AP

Kouř stoupající z centra Gazy po izraelském náletu

Jde o další nálet mířící na velitele vojenského křídla Hamásu Brigády mučedníků Izzudína Kásama. Izrael s nimi začal ve středu, kdy bombardoval dům jejich velitele Muhammada Dífa. Při útoku zahynula jeho žena a dvouletý potomek. Díf sám však zřejmě unikl. Sice se objevil už jeho úmrtní list, ale ministerstvo zdravotnictví v Gaze oznámilo, že šlo o podvrh. Stav Dífa ale není znám. [celá zpráva]

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Palestinci prohlížejí trosky domu na severu pásma Gazy, který byl zasažen při náletu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že operace v Gaze neskončila a vůdci Hamásu jsou mezi cíli: „Operace ochranné ostří neskončila, rozhodně ne teď, kampaň pokračuje. Nevzdali jsme se cíle svrhnout Hamás a jeho vůdce.

Netanjahu se nevyjádřil k útoku na Dífa, ale řekl, že obecně má Izrael záměr stíhat během kampaně vůdce Hamásu. Vůdcové Hamásu nejsou podle jeho slov nepřemožitelní.

Ostřelování Izraele pokračuje

Poslední noc v Izraeli byla celkem klidná, jen nad ránem antiraketa zlikvidovala střelu mířící z Gazy k Beeršebe. Ve čtvrtek ráno se ale ozvaly sirény v oblastech sousedících s pásmem Gazy.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Izraelský hasič zasahuje u požáru, který u Sderotu zažehly palestinské rakety.

Rakety ale nevystřeluje jen Hamás. K odpálení raket se také přihlásilo umírněnější hnutí Fatah

Podle izraelské armády vypálil Hamás na Izrael od úterý, kdy se obnovily boje, přes 170 raket a Izraelci útočili na 110 cílů v Gaze. Během té doby zahynulo přes 20 Palestinců.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Palestinci odnášejí věci z vybombardovaného domu v Gaze

Rada bezpečnosti naléhá na jednání

Rada bezpečnosti OSN vyjádřila ve středu „hluboké znepokojení” nad novou vlnou útoků mezi Palestinci v pásmu Gazy a Izraelem. Vyzvala obě strany, aby obnovily rozhovory o trvalém příměří a  „zabránily eskalaci situace a okamžitě uzavřely humanitární příměří”. Uvedl to podle agentury Reuters britský velvyslanec u OSN a nynější předseda rady Mark Lyall Grant.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám