Hlavní obsah

Izrael uvolňuje blokádu Gazy, rodiče uneseného vojáka jsou proti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři dny po začátku platnosti dohody o příměří mezi Izraelem a radikálním hnutím Hamás začal v neděli židovský stát zmírňovat blokádu pásma Gazy. V souladu s dohodou otevírá některé hraniční přechody, jimiž má být do pásma částečně obnovena dodávka potravin a dalšího nezbytného zboží.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Kamión s dodávkami potravin pro Gazu míjí izraelský tank.

Článek

Izraelské i palestinské oficiální zdroje podle agentury Reuters potvrdily, že přes hraniční přechod Sufa už projely první nákladní vozy s dodávkami. Rodiče uneseného izraelského vojáka, který je už téměř dva roky držen v zajetí radikály v pásmu Gazy, ale podali k izraelskému nejvyššímu soudu protest proti uvolňování blokády, dokud nebude jejich syn osvobozen.

Podle izraelské armády byly už v neděli ráno otevřeny hraniční přechody Sufa a Nahal Oz. Následovat má hlavní přechod pro zboží Karni. V souladu s ustanoveními dohody o příměří, která vstoupila v platnost ve čtvrtek ráno, má po částečném uvolnění blokády proudit do pásma Gazy zboží v objemu 30 procent dodávek, které přicházely do pásma v době, než se ho zmocnilo hnutí Hamás.

Podle mluvčího izraelského vojenského koordinátora pro pásmo Gazy Petera Lernera povolila armáda denně vjezd asi 90 nákladním automobilům naloženým potravinami a komerčním zbožím. Izraelští i palestinští oficiální činitelé potvrdili, že vozidla už ráno projela do pásma Gazy přes hraniční přechod Sufa. Izraelci vyložili dopravené zboží a ponechali ho na místě, kde si je Palestinci vyzvednou. Izrael odmítá přímý kontakt s Hamásem.

Hamás oznámil, že v blízkosti Sufy rozmístil své bezpečnostní jednotky ve snaze "zabránit rabování" a zajistit náležitou distribuci zboží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám