Hlavní obsah

Izrael uvalil na Palestince apartheid, tvrdí arabská komise OSN

Izrael uplatňuje vůči Palestincům režim apartheidu, tedy rasovou diskriminaci obdobnou poměrům v Jihoafrické republice před rokem 1994. Uvádí to ve středu zveřejněná zpráva Hospodářské a sociální komise OSN pro západní Asii (ESCWA), podle níž je to poprvé, kdy orgán OSN vznesl jasně toto obvinění. Izrael tvrzení přirovnal k nacistické propagandě. Generální tajemník OSN António Guterres se od zprávy distancoval, stejně tak učinily Spojené státy.

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

"Izrael zavedl režim apartheidu, který vládne palestinskému lidu jako celku," stojí ve zprávě podle agentury Reuters. Hlavní metodou uplatňování apartheidu je prý "strategické roztříštění palestinského národa". Palestinci jsou podle ESCWA rozděleni do čtyř skupin utlačovaných rozdílnými zákony a politikami. Zpráva hovoří o palestinských občanech v Izraeli, Palestincích ve východním Jeruzalémě, Palestincích na Západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy a Palestincích žijících jako uprchlíci nebo v exilu.

Výkonná tajemnice ESCWA a náměstkyně generálního tajemníka OSN Rima Khalafová řekla, že zpráva je "první svého druhu" od orgánu OSN, jenž "jasně a přímo dochází k závěru, že Izrael je rasistický stát, který zavedl systém apartheidu, jenž pronásleduje palestinský lid".

USA zprávu odmítly

Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Emmanuel Nahšon přirovnal zprávu k někdejšímu nacistickému propagandistickému listu Der Stürmer, jenž měl vyhroceně protižidovské zaměření.

Mluvčí generálního tajemníka OSN Stéphane Dujarric sdělil novinářům v New Yorku, že zpráva byla zveřejněna bez jakékoliv předchozí konzultace se sekretariátem OSN. "Zpráva, tak jak je, neodráží názory generálního tajemníka (Antónia Guterrese)," prohlásil s tím, že zpráva sama uvádí, že odráží pouze názory svých autorů.

Spojené státy jako tradiční spojenec Izraele tvrzení ESCWA ostře odmítly. "Sekretariát OSN se správně od zprávy distancoval, ale musí jít ještě dál a zcela ji stáhnout," reagovala americká stálá zástupkyně při OSN Nikki Haleyová.

ESCWA sídlí v libanonském Bejrútu a sdružuje 18 arabských států v západní Asii. Podle Khalafové vypracovala komise svou zprávu na žádost členských zemí. Autory dokumentu jsou Američané Richard Falk a Virginia Tilleyová. Profesor práva Falk je bývalý zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva. Tilleyová působí jako profesorka politologie na Southern Illinois University.

Reklama

Výběr článků

Načítám