Hlavní obsah

Izrael usmrtil další eso Hizballáhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelské síly zabily v úterý ráno Alího Husajna Bardžího, velitele libanonského Hizballáhu zodpovědného za řadu dronových útoků v severním Izraeli. Jde tak o druhý úspěšný útok na vysoce postaveného činitele šíitského hnutí během 24 hodin.

Foto: profimedia.cz, Profimedia.cz

Bojovník Hizballáhu

Článek

K leteckému úderu na Bardžího došlo ve městě Chirbet Selm krátce před pohřbem Visáma Tavíla, velitele elitních jednotek Hizballáhu, jehož usmrtil izraelský úder v pondělí. Izraelská armáda zveřejnila záběry útoku na automobil s Bardžím mířícím na parkoviště.

Zabití Bardžího oznámila izraelská armáda a následně potvrdilo i hnutí Hizballáh, uvedl server Times of Israel. Hnutí oznámilo, že je Bardží „na cestě do Jeruzaléma“, což je eufemismus, který Hizballáh používá k oslavě svých padlých bojovníků. Hizballáh nicméně nepřiznal, že by byl Bardží velitelem zodpovědným za dronové útoky.

Bardží byl podle Izraele šéfem vzdušných jednotek Hizballáhu a byl zodpovědný i za úterní dronový útok na základnu v Safedu, asi deset kilometrů od libanonských hranic. Eliminace Bardžího přišla zhruba tři hodiny po útoku.

„Dnes jsme na severu zabili velitele vzdušných sil Hizballáhu v jižním Libanonu,“ uvedl v úterý večer mluvčí izraelské armády Daniel Hagari s tím, že Bardží vedl „desítky operací proti Izraeli“.

V posledních dnech dochází na izraelsko-libanonské hranici k eskalaci konfliktu, což podle Times of Israel komplikuje práci americkému ministru zahraničí Antonymu Blinkenovi, který v úterý přijel do Izraele mírnit napětí v regionu.

Izrael několikrát prohlásil ústy svých činitelů, že se nebude rozpakovat jít do války s Hizballáhem, pokud raketové útoky na sever židovského státu budou pokračovat.

Hizballáh zasáhl v Izraeli „oči státu“. Odveta přišla rychle

Blízký a Střední východ

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám