Hlavní obsah

Hizballáh zasáhl v Izraeli „oči státu“. Odveta přišla rychle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelskou vojenskou základnu na hoře Meron poblíž hranic Libanonu zasáhly rakety šíitského militantního hnutí Hizballáh. Islamisté ze sobotního útoku zveřejnili video s tím, že šlo o „předběžnou“ odvetu za nedávné zabití zástupce šéfa palestinského teroristického hnutí Hamás Sáliha Arúrího v Libanonu. Zásah potvrdila i izraelská armáda, základna však podle ní díky záložním zdrojům funguje dál.

Video z útoku na izraelskou základnu zveřejněné hnutím HizballáhVideo: Reuters

 
Článek

Na izraelskou základnu na hoře Meron, které se přezdívá „oči státu“ a je klíčová pro monitorování vzdušného prostoru nad severním Izraelem a jihem Libanonu, bylo podle tvrzení Hizballáhu vypáleno 62 „různých typů raket“. Izraelská armáda udávala nižší počet, když zaznamenala zhruba 40 raket vypálených z území Libanonu. Po útoku nebyli hlášeni žádní ranění.

Podle záběrů zveřejněných teroristickou skupinou protitankové střely zasáhly dva radomové kryty. „Díky včasným přípravám zasažená jednotka nadále funguje. Má další systémy jako zálohu,“ řekl mluvčí izraelské armády Daniel Hagari. Podle webu Times of Israel dodal, že škody budou brzy opraveny.

„Bolestný úder“. Izrael v Libanonu zabil velitele elitních jednotek Hizballáhu

Blízký a Střední východ

„Útok je významný v tom smyslu, že cíl je pro Izraelce důležitou vojenskou základnou, a mám podezření, že Hizballáh si tento cíl šetřil pro zvláštní příležitost. Je jen sedm kilometrů jižně od hranice,“ řekl libanonskému deníku L'Orient-Le Jour v Bejrútu žijící bezpečnostní expert Nicholas Blanford. Hora Meron je zároveň s nadmořskou výškou 1208 metrů nejvyšší horou na území, které je mezinárodně uznáváno jako území Izraele.

Islamisté přišli o šéfa elitních jednotek

Izraelská armáda obratem vzkázala, že už provedla několik odvetných útoků na cíle Hizballáhu v Libanonu, včetně jeho dvou „významných“ vojenských objektů. „Hizballáh se rozhodl vstoupit do této války a platí za to stále víc. V sobotu to zaplatil sedmi životy, v neděli to zaplatil dvěma velmi, velmi důležitými cíli,“ komentoval to náčelník izraelského generálního štábu Herci Halevi.

O zabití velitele praporu Radván, elitních jednotek Hizballáhu, pak v pondělí s odvoláním na tři zdroje informovala agentura Reuters. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zároveň prohlásil, že židovský stát je při bojích s palestinským Hamásem připraven i na možnou válku s Hizballáhem.

Od 8. října, kdy se v důsledku krvavého útoku palestinských teroristů a následného vypuknutí války mezi Izraelem a Hamásem v Pásmu Gazy rozhořely střety také na izraelsko-libanonské hranici, Izrael při vzdušných úderech v jižním Libanonu zabil přes 130 bojovníků Hizballáhu. Dalších 19 bylo zabito na území Sýrie.

Hizballáh nebude mlčet k zabití druhého muže Hamásu, uvedl šéf hnutí

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám