Hlavní obsah

Izrael souhlasí s návrhem příměří, zní z USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rámec dohody o šestitýdenním příměří v Pásmu Gazy je hotový, Izrael s ním souhlasí, řekl agentuře Reuters nejmenovaný vysoce postavený činitel americké vlády. Teď podle něj záleží na palestinském teroristickém hnutí Hamás, zda bude souhlasit s propuštěním rukojmích. Jde o nemocné, zraněné, ženy a lidi v pokročilém věku.

Foto: Mahmoud Illean, ČTK/AP

Sobotní protest v Jeruzalémě požadující propuštění rukojmí držených Hamásem v Pásmu Gazy

Článek

„Rukojmí musí být propuštěni,“ řekl podle Reuters americký činitel. „Dohoda v podstatě existuje. Tak či onak ale nechci vytvářet očekávání,“ mírnil zároveň přílišné naděje. „Teď je na tahu Hamás a my se to snažíme posunout co nejvíce, jak jen můžeme,“ řekl činitel.

Jednání o příměří v Pásmu Gazy mají v egyptské Káhiře znovu začít v neděli, napsala agentura s odvoláním na dva bezpečnostní zdroje.

Americký prezident Joe Biden doufá, že se podaří uzavřít příměří mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás do začátku muslimského postního měsíce ramadánu 10. března.

Američané shodili nad Pásmem Gazy první dodávku humanitární pomoci

Blízký a Střední východ

„Ještě tak daleko nejsme,“ poznamenal v pátek Biden k výhledům na příměří, o němž se už jedná několik měsíců. Izraelská média v pátek s odvoláním na zdejšího činitele informovala o tom, že Tel Aviv odmítne další vyjednávání o příměří, dokud od Hamásu neobdrží seznam rukojmích, kteří jsou v Pásmu Gazy stále naživu.

Televize CNN s odvoláním na americké činitele uvedla, že vyjednávání pokračují navzdory čtvrtečnímu incidentu, který si v Gaze vyžádal přes 100 obětí. Podle Hamásu přišli Palestinci čekající na humanitární pomoc o život, když do davu stříleli izraelští vojáci. Ti se hájí sebeobranou.

Hnutí Hamás, které vládne v Pásmu Gazy, tvrdí, že v konfliktu s Izraelem od loňského října zemřelo přes 30 000 lidí, aniž by rozlišovalo mezi civilisty a bojovníky. Izraelské tažení v Gaze je reakcí na říjnový útok palestinských ozbrojenců, kteří v pohraničních oblastech zabili asi 1200 lidí a dalších více než 200 unesli.

Biden doufá, že příměří v Gaze nastane do ramadánu

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám