Hlavní obsah

Izrael propustil na dvě stovky palestinských vězňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael v pondělí propustil na svobodu 199 palestinských vězňů. Jedná se o gesto dobré vůle, které má upevnit pozici prezidenta palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse. Mezi omilostněnými jsou i dva muži, odsouzení za zabití izraelských civilistů.

Článek

Propuštění proběhlo u příležitosti nadcházející návštěvy americké ministryně zahraničních věcí Condoleezzy Riceové v Izraeli.

Akt dobré vůle má ze strany izraelské veřejnosti řadu kritiků. Mezi nejhlasitější odpůrce patří kandidát na místo odcházejícího premiéra Olmerta, Šaul Mofaz, kterému vadí, že Izrael za toto své gesto dobré vůle neobdrží od Palestinců žádnou protihodnotu.

Původně mělo být propuštěno 200 lidí, jedno jméno však bylo na žádost izraelského ministra vnitřní bezpečnosti Avrahama Dichtera vyškrtnuto. Dichter trval na tom, že dokud Palestinci nepropustí vězněného izraelského vojáka Gilada Šalita, nemůže dávat svobodu vězňům z Gazy.

Největší spory se vedou o dvojici Palestinců odsouzených na doživotí za zabití izraelských civilistů. Saída Attabu odsoudili v roce 1977 na doživotí za smrtící útok na izraelskou civilistku. Mohammed Ibrahim Abú Alí putoval za mříže o tři roky později za zabití izraelského rezervisty v Hebronu. Údajně měl zabít také jednoho Palestince, jehož podezříval z kolaborace s Izraelem.

Všichni omilostnění byli propuštěni na hraničním přechodu nedaleko Ramalláhu. Izrael i nadále vězní na 10 000 Palestinců. Americká ministryně Riceová přijíždí do Izraele k dvoudenním jednáním a chce na nich podle izraelského tisku zjistit, zda je reálné dospět alespoň k částečné mírové dohodě do konce roku, jak si Washington přeje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám