Hlavní obsah

Izrael přitvrzuje, premiér hrozí uzávěrou

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelci výrazně zpřísnili protikoronavirová opatření: od neděle bude pro mnohé sportovní, zábavní či kulturní aktivity znovu potřeba tzv. covidový pas a roušky budou povinné na všech venkovních akcích. Kromě toho vláda podle listu The Jerusalem Post rozhodla, že polovina státních úředníků bude opět pracovat z domova, a vyzvala soukromý sektor, aby tam, kde to jde, zavedl totéž.

Článek

Navíc budou rodiče pozitivně testovaného dítěte do 12 let muset být v karanténě stejně jako jejich potomek, ať už jsou očkovaní, nebo prodělali covid-19.

Premiér Naftali Bennett pak pohrozil zavedením dalšího lockdownu, pokud se počty nově nakažených nesníží. „Varianta delta je extrémně nakažlivá a šíří se po celém světě,“ řekl. „Vyhýbejte se davům a hlavně – nechte se očkovat, a to hned,“ vyzval. „Jinak nezbude než dál zpřísňovat protikoronavirová opatření, třeba až do celostátního lockdownu,“ pohrozil.

Češi musí od pátku v Izraeli do karantény. Včetně naočkovaných

Blízký a Střední východ

Uzávěra podle ministra obrany Bennyho Gance hrozí v září, zejména v souvislosti s židovským Novým rokem (Roš ha-šana), který letos připadá na 6. až 8. září. Bennett pak vyzval Izraelce starší 60 let, aby neváhali a hlásili se o třetí dávku vakcíny.

Foto: Abir Sultan, Reuters

Izraelský premiér Naftali Bennett

„Každý by měl vědět, že téměř devět z deseti vážných průběhů covidu se týká lidí po šedesátce,“ řekl. „Třetí vakcína jednoduše dobije obranyschopnost těla a může vám zachránit život,“ dodal.

Podle statistik třetí dávku vakcíny dostalo už přes 142 tisíc izraelských seniorů.

Drsná čísla
Devítimilionový Izrael od počátku týdne registruje kolem 3800 nových případů covidu denně, tedy jako na počátku března.
Pozitivní výsledek má kolem 3,8 procenta testů.
Počet vážně nemocných pacientů činil v úterý 221, o 66 více než minulý týden. Lékaři varují, že se každých deset dní zdvojnásobuje.
Kompletní očkování má přitom za sebou 62 procent Izraelců.
Zdroj: The Jerusalem Post

Reklama

Výběr článků

Načítám