Hlavní obsah

Izrael neocenil mírovou iniciativu Francie

Západní velmoci se snaží diktovat Izraeli podmínky mírové dohody s Palestinci. Prohlásil to v neděli podle agentury Reuters izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius při návštěvě Blízkého východu upozornil na nebezpečí, které by podle něj mohla přinést pokračující patová situace v blízkovýchodním mírovém procesu. Izrael vybídl, aby úsilí Paříže předem neodsuzoval.

Foto: ČTK/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Izraelsko-palestinské mírové rozhovory jsou od loňského roku přerušeny. Fabius usiluje o jejich obnovení prostřednictvím mezinárodní podpůrné skupiny, která by zahrnovala arabské státy, Evropskou unii a členy Rady bezpečnosti OSN. Během tiskové konference v Ramalláhu na západním břehu Jordánu francouzský ministr prohlásil, že bez posunu k míru by se mohl "rozžehnout" konflikt.

Netanjahu v neděli krátce před setkáním s Fabiusem řekl, že "mezinárodní návrhy, které se nám (jiní) snaží vnutit", neberou v potaz bezpečnostní potřeby Izraele. K dosažení dohody s Palestinci vede podle Netanjahua jediná cesta, a to prostřednictvím jednání obou stran.

"Tvrdě odmítneme pokusy vnutit nám mezinárodní diktát," uvedl podle agentury Reuters Netanjahu několik hodin před schůzkou s Fabiusem. "Slovo 'diktát' není součástí francouzského slovníku ani francouzských návrhů," sdělil v reakci šéf francouzské diplomacie.

Paříž se zatím ve své iniciativě soustředila společně s arabskými státy na případnou rezoluci, která by stanovila parametry vyjednávání a časový rámec ukončení rozhovorů.

Fabiusův palestinský protějšek Rijád Málikí francouzskou iniciativu podpořil. Zájem vrátit se k jednacímu stolu s Izraelem a obnovit mírový proces, který povede ke vzniku dvou států na Blízkém východě, Málikí vyjádřil i během svého nedávného pobytu v Praze.

Spojené státy loni hlasovaly proti palestinské rezoluci, která požadovala odchod Izraele z okupovaných palestinských území a ustavení palestinského státu ke konci roku 2017. Americký prezident Barack Obama ale tento měsíc prohlásil, že USA mají kvůli zablokovaným mírovým rozhovorům problém hájit nadále zájmy Izraele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám