Hlavní obsah

Průlomové rozhodnutí Izraele. Poprvé prodá své vyspělé tanky Merkava do Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Izrael vede jednání s dvěma cizími státy, mezi nimiž je jeden evropský, o prodeji dvou stovek tanků Merkava Mk.2 a Merkava Mk.3, uvedl server Ynet. Jedná se o tanky, které byly v posledních letech vyřazeny a uloženy ve skladech, ale po vypuknutí ozbrojené ruské agrese proti Ukrajině a oživení poptávky po obrněncích byly otestovány a shledány vhodnými k prodeji. Země, které je mají získat, nebyly specifikovány.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský tank Merkava Mk 4 patří k nejmodernějším svého druhu

Článek

Pokud by se obchod uskutečnil, což považuje Ynet za pravděpodobné, bylo by to poprvé, kdy by se pověstné izraelské tanky – velmi vhodné pro boj ve městech – dostaly do výzbroje některé z evropských zemí. Izrael své tanky exportuje minimálně, aby se do nepovolaných rukou nedostaly údaje o jejich pancéřové ochraně. Přes dvě desítky jich v minulé dekádě získala Kolumbie. Izrael tehdy vývoz potvrdil, ale neuvedl, do jaké země.

Ani tentokrát izraelské ministerstvo obrany vzhledem k citlivosti jednání jména zájemců o více než dvě stovky izraelských tanků neupřesnilo. Známo je jen to, že jeden z nich pochází z Evropy. Konečná dohoda by ale mohla být připravena relativně brzy, přibližně během tří měsíců, uvedl Ynet.

S vývozem by měl dát brzy souhlas i Pentagon. To je nutné proto, že některé součástky dodaly USA.

Tanky za hubičku

Podle odhadů expertů by všechny uložené tanky mohly být prodány za několik desítek milionů dolarů, což je „zanedbatelná částka“ v porovnání s cenami nových západních tanků, na jejichž zhotovení je nutné si pár let počkat.

Ynet připomněl, že v předchozí dekádě ministerstvo obrany nabízelo nové tanky Merkava Mk.4 přímo z výrobní linky za přibližně čtyři miliony dolarů za kus (asi 87 milionů Kč).

Nabídka je zřejmě rozdělena na několik částí, v jedné jsou starší Merkavy Mk.2 a ve druhé novější Merkavy Mk.3, které vstoupily do služby v devadesátých letech a sloužily většinou u 188. brigády. V posledních letech ale byly postupně vyřazovány ze služby a všechny tři izraelské tankové brigády, tedy 7., 188. a 401., už jsou vyzbrojené tanky Merkava Mk.4  s aktivní ochranou proti přilétajícím střelám a pokročilým počítačovým systémem řízení palby.

Část Merkav Mk.3 byla předána 10. rezervní brigádě, kde nahradily tanky Magach, což byly upravené americké M60 Patton. Zbylé skončily ve skladech.

Místo na šrotiště k novým uživatelům

Armáda zprvu hleděla na možnost jejich uplatnění v cizině skepticky a zvažovala prodej do starého železa. Po vypuknutí války na Ukrajině ale od poloviny loňského roku začal růst zájem o použité tanky, a tak je izraelské ministerstvo obrany nechalo zkontrolovat. Zjistilo, že jsou natolik provozuschopné, že je lze prodat.

Foto: Profimedia.cz

Merkava Mk. 3 vystavená počátkem milénia na zbrojním veletrhu ve Villepintu

Evropa v současnosti zažívá závody ve zbrojení, jaké tu nebyly od druhé světové války, například německý obranný rozpočet se ztrojnásobil, upozorňují podle Ynet izraelští představitelé. Připomínají také, že vyrobit nový tank je komplexní a dlouhý proces, který může zabrat dva roky a stojí mnoho peněz, zatímco zde jsou tanky, které mohou od příštího rána být operačně nasazené v otevřených i zastavěných oblastech.

Izraelské ministerstvo obrany nedávno oznámilo, že vývoz izraelských zbraní do světa loni dosáhl rekordní výše přibližně 12,5 miliardy dolarů (asi 272 miliard Kč).

Ynet také zmínil, že ve skladech izraelské armády jsou i stovky starších amerických pásových obrněných transportérů M113 poté, co se zavedly do výzbroje nové transportéry Namer a Eitam. I o tyto transportéry je stále zájem a už se objevily i na ukrajinském bojišti, byť mají minimální ochranu.

Izrael se také pokusil prodat v roce 2018 stíhačky F-16 C/D Barak do Chorvatska, což ale zablokovaly Spojené státy.

V Izraeli se ozývají hlasy na dodání zbraní Ukrajině. Medveděv varuje

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám