Hlavní obsah

Islámský stát vydal příručku pro ženy. Studovat a pracovat ano, ale jen omezeně

– Damašek

Organizace Islámský stát (IS) vydala soupis pravidel pro ženy, které chtějí žít na území, jež IS ovládá. Ženám dovoluje studovat, ale jen omezeně. Dovolují se jen vědy, které objevují něco, co usnadní muslimům život, nikoliv nepodstatné věci jako například „tepny velryb či zrnka písku”. Pracovat mohou jako lékařky nebo učitelky. Hlavní ale je, aby se staraly o děti. Dokument přesně popisuje za jakých podmínek mohou vycházet z domu.

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Syrské uprchlice v Turecku. Ilustrační foto

Článek

Materiál zvaný Ženy v Islámském státě: Manifest a rozbor problému slibuje za plnění regulí ochranu a harmonický život.

Dokument prý vytvořila skupina aktivistek IS brigáda Al-Chansáa. IS už v minulosti vydal rady pro těhotné a pokyny, jak jednat se zajatkyněmi. Nynější dokument je prvním uceleným materiálem věnovaným ženám.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obecně se v něm kritizuje vliv západní kultury na muslimky a zdůrazňuje odmítání vědeckého bádání. „Ideální islámská komunita by se neměla nechat zatáhnout do bádání o hloubce věcí (vědy) a do snahy odhalit tajemství přírody... Je určena k tomu, aby naplňovala tavhíd (víru), šaríu (islámské právo), šířila islám a přiváděla lidi z temna bezvěrectví do světla víry,” stojí v materiálu.

Přiznává se v něm určitá role vědám považovaným za nezbytné, k nimž se řadí zemědělství, medicína a stavebnictví. „Dovoleno je jenom to, co lidé potřebují, co muslimům usnadní život," uvádí text.

Studovat mozek vran nemá smysl

Podle IS svět nyní vypadá takto: „Říká se, že nejdůležitější je pozemské vědění a že to skutečné – šaría – věděním není. Proto žena studuje zbytečné pozemské vědy v odlehlých horách a hlubokých údolích. Cestuje, aby se naučila západnímu způsobu života, obklopená cizí kulturou studuje mozkové buňky vran, zrnka písku a tepny ryb!"

IS uznává, že žena nemůže správně vychovávat děti, je-li negramotná a nevědoucí, proto organizace vytvořila speciální výukový program pro ženy. Dívky od sedmi do devíti let se mají učit arabštinu, náboženství a disciplíny, jako je počítání a vybrané přírodní vědy. Do 12 let mají pokračovat ve studiu náboženství a všeho, co souvisí s manželstvím a rozvodem.

Ženy mohou chodit z domu za účelem náboženského studia, jsou-li to lékařky nebo učitelky

Pokračovat má i studium arabštiny a věd. V tomto věku se mají naučit plést a šít a také základům vaření. Od 13 let se mají zaměřit na šaríu a studium o výchově dětí. „Budou se učit o historii islámu, o životě Proroka a jeho stoupenců," stojí v dokumentu.

„Je legitimní, aby se dívka vdala v devíti letech. Nejčistší z dívek budou provdány, než dosáhnou 16 nebo 17 let, dokud jsou mladé a aktivní," říká jeden z bodů. Ženichům pak nemá být více než 20 let.

Práce nebo svatá válka

Ženy mají po sňatku být doma a vychovávat děti, ven mohou jen za určitých podmínek a náležitě zahalené. „Ženy mohou chodit z domu za účelem náboženského studia tehdy, jsou-li to lékařky nebo učitelky, nebo jsou-li zapojeny do svaté války náboženským výnosem vydaným v případě, že se společenství dostalo do mimořádně těžké situace, jako tomu je v případě žen v Iráku a v Čečensku.”

Dokument odsuzuje tyranii kapitalismu a navrhuje zřídit sociální stát, který bude chránit ženy a děti. Ženy prý budou moci pracovat, ale jen tři dny týdně, budou mít právo na mimořádné dovolené v případě nemoci dětí či odjezdu manžela. Dále se slibuje dvouletá mateřská dovolená a předškolní zařízení pro malé děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám