Hlavní obsah

Íránské demonstranty ve vězení znásilňovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Jeden z poražených opozičních kandidátů z prezidentských voleb v Íránu Mahdí Karrúbí požaduje vyšetřit, jak se zacházelo s lidmi zadrženými při protestech po volbách. Má informace, že se zadrženými se zacházelo s mimořádnou brutalitou. Ženy i muži byli znásilňováni a mnozí utrpěli velmi vážná zranění.

Článek

Karrúbí se obrátil s požadavkem na bývalého prezidenta Akbara Rafsandžáního. Chce, aby jako předseda Rady odborníků o podezření informoval nejvyššího vůdce ajatolláha Alího Chameneího.

V dopise mu píše: „Někteří ze zadržených při nepokojích potvrdili, že dívky byly sexuálně napadány s neobyčejnou brutalitou. Také mladí muži ve vazbě byli sexuálně napadeni takovým způsobem, že nyní trpí depresemi a dalšími psychickými a psychologickými problémy a dokonce nejsou ani schopni opustit domov.“

Karrúbí dodal, že lidí, kteří mu poskytli informace o sexuálním napadení, jsou v „citlivé pozici“. „I kdyby jen jedno z tvrzení bylo pravdivé, bylo by to tragédií pro islámskou republiku a mohlo by to očistit hříchy mnohých diktátorů včetně sesazeného šáha,“ dodal ještě v dopise.

Centrum pro zadržené bylo uzavřeno pro brutalitu

Ve čtvrtek policie potvrdila, že při zacházení s lidmi v centru pro zadržené Karizak, kde jich skončila většina, docházelo k brutalitám. V neděli byl šéf Karizaku odvolán a zatčen spolu se třemi strážci, kteří zadržované bili.

Ajatoláh Chamení už v červenci nařídil středisko uzavřít, protože selhalo při „ochraně práv zadržených“.

Při povolebních nepokojích, kterých se účastnily desítky tisíc demonstrantů, zahynuly dvě desítky lidí. Asi dvě stě z více než tisícovky zadržených je stále ve vazbě.

Volby z 12. června vyhrál už v prvním kole dosavadní konzervativní prezident Mahmúd Ahmadínežád. Jeho náskok nad opozicí byl tak velký, že to vzbudilo pochybnosti o regulérnosti voleb. Podle prognóz měl svést těsný souboj s opozicí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám