Hlavní obsah

Íránská lezkyně závodila bez hidžábu. Zmizela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi kolegy a přáteli rostou obavy o osud íránské sportovní lezkyně Elnáz Rekábíové, která o víkendu závodila v Jižní Koreji bez zakryté hlavy. V Íránu se kvůli povinnosti nošení hidžábu konají už měsíc protesty, které přerůstají v protivládní demonstrace. Rekábíová se zúčastnila asijského šampionátu v boulderingu v Soulu, její přátelé teď tvrdí, že s ní od neděle nemají žádné spojení.

Foto: Rhea Kang, ČTK/AP

Íránská sportovní lezkyně Elnáz Rekábíová o víkendu závodila v Jižní Koreji bez zakryté hlavy.

Článek

Íránský tým odletěl zpět do Teheránu s předstihem a podle některých přátel byl Rekábíové zabaven telefon a pas.

Žena sama na Instagramu oznámila, že je na zpáteční cestě do Íránu. Hidžáb jí podle ní z hlavy spadl omylem.

Podle perské redakce BBC íránský tým odjel z hotelu v Soulu dříve, než bylo naplánováno, a s předstihem také v pondělí ráno odletěl. Podle BBC může ženu doma čekat zatčení, což ale Teherán popřel.

Web IranWire uvedl, že Rekábíová skončí ve věznici Evín. Podle tohoto zdroje ji vylákali na íránské velvyslanectví v Soulu se slibem, že jí zajistí bezpečný návrat do Teheránu. Na akci dohlížely revoluční gardy.

Při požáru věznice v Teheránu zemřeli čtyři vězni

Zahraniční

Íránské velvyslanectví v Soulu v tweetu odmítlo „veškeré lživé informace a dezinformace“ týkající se odjezdu Rekábíové z Koreje. Nezveřejnilo však snímek ze závodů, na němž je bez pokrývky hlavy, ale fotografii z Moskvy, kde soutěžila se zakrytými vlasy.

Třiatřicetiletá Rekábíová měla při závodě v neděli na hlavě černou čelenku a vlasy stažené vzadu na hlavě. Na sobě měla dres s barvami íránské vlajky.

Íránské protesty začaly po úmrtí mladé Íránky v policejní vazbě v září. Mravnostní policie ji zatkla za špatně nasazený hidžáb. Ženy na nynějších demonstracích házejí své hidžáby do ohně a stříhají si prameny vlasů. Podle ochránců lidských práv zahynulo přes 200 lidí a stovky demonstrantů byly zatčeny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám