Hlavní obsah

Írán propustil zadržované finské rybáře

Novinky, ČTK, aš, Scotsman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBAJ

Finské ministerstvo zahraničních věcí ve středu oznámilo, že všichni tři Finové, kteří byli zadržováni Íránem, jsou na svobodě. Finští rybáři byli zatčeni v sobotu u ostrova Abú Músá v Hormuzském průlivu Perského zálivu.

Článek

Finský chargé d´affaires ve Spojených arabských emirátech Esa Hurtig řekl, že Finové na své lodi bloudili v blízkosti ostrova Abú Músá. Byli to zaměstnanci dubajské pobočky firmy Nokia Siemens a v Perském zálivu rybařili.

Podle mluvčí firmy Nokia Siemens byli tři muži na dovolené a do íránských vod se dostali omylem, zřejmě je tam odnesl je silný proud.

Finský velvyslanec v Teheránu Heikki Puurunen řekl, že íránská strana ho ujistila, že se zadrženými Finy se dobře zacházelo. Pro zadržené se prý nemohlo více udělat, protože v Íránu byl dvoudenní svátek.

Sporné strategické území

Ostrov Abú Músá je stejně jako dva další ostrůvky Velký a Malý Tumb předmětem územního sporu mezi Íránem a arabským  světem. Írán je obsadil v 70. letech k nelibosti Iráku, který žádá návrat ostrovů do rukou Arabů.

Jen 56 kilometrů široký Hormuzský průliv je strategicky velmi významný, denně jím proplouvá na 200 tankerů s ropou.  Írán tam vybudoval námořní základnu.

Zadržení jsou častá

Případ Finů není ojedinělý. Letos na jaře byli propuštěni Němec a Francouz, kteří byli na stejném místě zadrženi před rokem. Obviněni byli z nelegálního vstupu do íránských vod. V roce 2006 byli odsouzeni dva Švédové, že si údajně fotografovali vojenská zařízení na jiném íránském ostrůvku v zálivu. Dostali milost.

Největší pozornost ale letos v březnu vzbudil případ patnácti britských námořníků, které zadrželi Íránci ve sporné oblasti, kde Britové kontrolovali iráckou loď. [celá zpráva]  Po měsíci byli propuštěni. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Írán chce soudit britské námořníky

Írán hrozí, že postaví před soud patnáct britských námořníků, které zadržel v pátek. Chce je obvinit z nezákonného vniknutí na íránské území. Britský premiér...

Výběr článků

Načítám